Erik Haugane går fra olje til det loslitte og nokså utydelige statlige foretaket Siva.

Erik Haugene fikk sparken som sjef for Det norske. Nå blir han sjef for statsforetaket Siva.

Klokken 00.41 onsdag sendte statsforetaket Siva ut pressemelding om at virksomheten får nye sjef. På generelt grunnlag er det interessant når noen finner det formålstjenlig å sende ut pressemeldinger i nattens mulm og mørke. Og særlig når den kommer fra en statlig virksomhet. Det var nok summen av mange praktisk hensyn som gjorde at det ble slik. Kanskje tidspunktet egentlig ikke betyr så mye. Men Siva bidro på denne måten til å bekrefte spekulasjonen om sjefsutnevnelsen i Adresseavisen i dag, før avisen havnet rundt på frokostbordene.

Siva arrangerte tirsdag en konferanse der gammelsjef Harald Kjelstad ble takket av. Konferansen kunne ha vært et naturlig sted og tidspunkt for å kunngjøre hvem som blir den nye sjefen. I dag onsdag holder oljeselskapet Det norske generalforsamling. Erik Haugane har varslet at han der vil fortelle at han ønsker å slutte 1. august. Han har vært åpen om at han likte dårlig å få sparken som olje-sjef. Haugane har også vært åpen om at han den siste tiden har vært utålmodig irritert for at styret i selskapet ikke har fått på plass hans etterfølger.

Da Adresseavisen var på sporet av at Haugane skulle gå fra Det norske til Siva, tvang det seg frem en nattlig utnevning. Nå flyttes presset til styret i Det norske. Når det nå er kjent at Haugane slutter om ikke lenge, blir det enda mer påtrengende å få på plass den nye forgrunnsfiguren i selskapet.

Erik Haugane kan beskyldes for mye, men utydelig er han ikke. Heller ikke loslitt. Derfor blir det interessant å se hva han vil gjøre med Siva og hva Siva gjør med ham.

Harald Kjelstad har på utmerket måte ledet statsforetaket i 25 år. Heller ikke han er loslitt. Når Siva likevel er det, skyldes det at virksomheten har en utydelig rolle i et marked der Siva er én av veldig mange aktører: Innovasjon Norge, Investinor og Siva, alle tre er virksomheter direkte under Nærings- og handelsdepartementet. Alle de tre statsforetakene skal legge til rette for næringsutvikling. Men de snubler i hverandres bein, særlig Innovasjon Norge og Siva.

I tillegg til disse rent statlige aktørene, kommer en skog av andre offentlige og private aktører som jobber i det godes tjeneste for å utvikle næringsvirksomhet, fremme innovasjon, gründerskap, verdiskapning og en lang rekke andre honnørord.

Det skal mer til enn en dyktig sjef for å fjerne utydelighet og rydde i roller. Særlig når det er staten som er ansvarlig eier for flere av dem.