Det er ingen mangel på etiske regler i Trondheim kommune. Det store problemet er at de ikke blir etterlevd godt nok.

Etter en vinter og vår med den ene avsløringen etter den andre om brudd på kommunens egne retningslinjer, behandlet bystyret i går kveld to beslektede saker som understreker at det ikke er nok å vedta regler. De må følges også.

Det fordrer en helt annen bevissthet om hvordan man skal opptre som kommunalt ansatt enn det en del av dem har demonstrert gjennom en serie saker som svekker tilliten til kommunen som forvalter av fellesgoder og tjenestetilbud.

Nylig ble det etter en intern revisjon avdekket at kommunen har svært dårlig kontroll med sensitive personopplysninger. Snoking i journaler ble avslørt ved mer enn tjue enheter innenfor helse og velferd, oppvekst og undervisning. Det mangler rutiner for kontroll av datalogger, og det er svært vanlig at medarbeidere låner hverandres brukernavn og passord.

Ansatte har tilgang til sensitive opplysninger som de slett ikke har bruk for. Kommunen har heller ikke fulgt opp Datatilsynets pålegg fra 2012 om å bedre rutinene. Dette fikk rådmannen meget skarp kritikk for av et enstemmig bystyre. Nå har han satt i gang et arbeid for å rydde opp i håndteringen av de mest sensitive opplysningene om de som bruker kommunens tjenester, enten de er barn, ungdom, gamle eller syke.

Kommunen har også et meget omfattende etisk regelverk for ansatte og folkevalgte, der hensikten er å forhindre smøring og korrupsjon. De første retningslinjene ble vedtatt i bystyret allerede i 1991. Det har ikke hindret sykehjemsledere i å reise verden rundt i flere år, delvis sponset av leverandører av medisinsk utstyr. Reglementet har heller ikke hindret at en sentral innkjøper i kommunen dro på tur med leverandører mens man forhandlet om et stort anbud.

Bystyret behandlet nok en gang etiske retningslinjer. De er til forveksling lik de reglene som sist ble revidert i 2007. Her gjentas meget strenge regler, blant annet om ansattes forhold til leverandører. Det slås nok en gang fast at studieturer skal betales av kommunen, og at fritidsreiser betalt av leverandører eller andre man kommer i kontakt med gjennom jobben eller som folkevalgt, ikke er tillatt. Reglene er klare nok. Likevel er de blitt brutt, også av ledere. De har et klart ansvar for selv å følge reglene og sørge for at medarbeiderne også kjenner dem.

Det er her det for ofte har sviktet i Trondheim kommune. Lettvint omgang med private opplysninger om kommunens brukere og en svakt utviklet etisk ryggrad hos ansatte i viktige posisjoner, forteller om ledere som ikke har tatt sitt ansvar alvorlig.

Dermed kommer kommunens toppledelse i den situasjon at de må rydde opp når bruddene er begått. Rådmannen arbeider med nye tiltak for å sørge for at mangfoldet av regler blir etterlevd. De skal komme før sommeren. Det er praksis som forteller hvordan den etiske standard i kommunen er.

Eller som lederen for bystyrets kontrollkomité, Rolf Jarle Brøske (H) sa det i går kveld: –Hvis ikke reglene blir etterlevd, er de ikke verdt papiret de er skrevet på.