Deltar du i frivillig arbeid? Da er du er ikke alene. Om lag halvparten av Norges befolkning deltar i frivillig arbeid i løpet av året.

- Frivillig innsats tilfører samfunnet store verdier, skriver kronikkforfatterne. De peker på Hornemannsgården i Trondheim som eksempel på et sted der frivillig arbeid er viktig. Gerd Vikan er en av mange som har gått på oljemalingskurs i Hornemannsgården. Foto: Ivar Mølsknes, Adresseavisen

Arbeidsinnsatsen til de frivillige organisasjonene i Norge tilsvarer 115000 årsverk. Dette plasserer Norge på verdenstoppen i frivillighet. Frivillige serverer kaffe i Vår Frue Kirke, de vandrer gatelangs som natteravner, de snakker med pensjonister i Hornemannsgården, og de gir tidligere rusmisbrukere ei fritid med mening og innhold. Alle er de viktige bidragsytere i det store frivillige Norge, som et supplement til og en samarbeidspartner for det offentlige Norge. Kan dette samarbeidet utdypes og forsterkes?

I årene som kommer vil det norske samfunnet møte store utfordringer på helse- og omsorgsfeltet. Vi lever lengre, vi blir flere eldre, sykdomsbildene endres, og vi får flere nye brukergrupper. Dette betyr at både statlige myndigheter, kommuner og frivillig sektor vil stå overfor nye forventninger og behov – og dermed et økt offentlig behov for tettere samarbeid med frivillig sektor.

Fylkesmannen ser at oversikten over tjenestetilbudet dessverre både er diffus og formidlet i varierende grad. Dette kan ha flere årsaker – både at kommunenes egne ansatte har for lite kunnskap om hva som finnes av tilbud, samt at frivillige organisasjoner ikke i tilstrekkelig grad har markedsført seg selv godt nok.

Vi trenger gode treffpunkt – møtesteder, kontor, nettsider – hvor alle kan få god informasjon om hvilke tilbud som finnes. «Turistkontor» for frivillighet har vært nevnt som et samlende møtepunkt for disse tjenestene og den innsatsen/hjelpen man kan søke der. Hvordan kan vi få til det? I Stortingsmelding 29, Morgendagens omsorg, vil Regjeringen utvikle en nasjonal strategi for frivillig arbeid på helse- og omsorgsfeltet. Strategien beskriver tiltak for å rekruttere og beholde frivillige i omsorgstjenesten. Videre å sikre økt frivillig aktivitet og dermed styrke enkeltpersoners sosiale nettverk og redusere ensomhet.

Frivillig innsats tilfører samfunnet store verdier. Og den som engasjerer seg i frivillig arbeid, vet at det også kan oppleves som svært meningsfylt og givende for en selv – men noen ganger også utfordrende. Derfor er det viktig at de frivillige får god opplæring og oppfølging der det trengs. Her kan organisasjonene – og forvaltningen – hjelpe hverandre gjennom å dele kompetanse og erfaringer. Det må være et mål at frivillig og offentlig sektor i mye større grad enn i dag skal vite om hverandre og utnytte hverandres ressurser til det beste for brukerne. Opplevelsen av å bidra med frivillig arbeid må likevel aldri bli en følelse av forpliktelse. Frivillighet skal aldri erstatte et offentlig tilbud eller offentlig tjenesteyting, men kan være et supplement og en verdifull bidragsyter.

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag arrangerte derfor i går en omsorgskonferanse med tema frivillighet. Konferansen har fått navnet «Fri og Villig». Her vil vi se på mulighetene for at kommunal og frivillig sektor kan styrke egen samhandling og utfylle hverandre. Aktører i frivillig og offentlig sektor vil fortelle hva de er gode på og hvordan de kan samarbeide bedre. Her møter stat, fylke og kommune organisasjonene «FIRE – Ett skritt videre», Kirkens Bymisjon, Hornemansgården, Rosenborg Ballklub, Lysstrålesenteret, Gatejuristene, Røde Kors, RIO (rusmisbrukernes interesseorganisasjon) og Lade Senior. Et mangfoldig bilde, men fortsatt bare bruddstykker av det store mangfoldet som finnes!

Konferansen setter søkelys på verdien av frivillighet og samhandling med offentlig sektor, og hva god organisering og ledelse kan bety. Målet er at denne samlingen skal føre til økt bevissthet både hos kommunal sektor og frivillige organisasjoner om hvordan disse organisasjonene kan være viktige supplement til det kommunale tjenestetilbudet. Vi håper også at konferansen kan gi inspirasjon og skape nye ideer til hvordan vi kan samhandle bedre, til beste for dem det gjelder.