Diskusjonen rundt utviklingen av norsk toppfotball foregår daglig i mediene og mange har sterke meninger.

Samhold: – Vi er stolt over å representere en toppfotballklubb i Trondheims raskest voksende bydel, skriver Ranheims trener Trond Nordsteien i denne kronikken. Her jubler Are Tronseth, Kristoffer Lie Løkberg og Karl Morten Eek etter en scoring. Foto: RICHARD SAGEN, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665

Pressekorpset er tydelig i sine forslag og flere trenerpersonligheter og kjente fotballsynsere lar seg intervjue om tematikken, og selvfølgelig er NFF og NTF også tunge meningsbærere. Jeg synes det er flott med temperatur og engasjement, det viser at hele fotballfamilien har et genuint ønske om at vi skal prestere bedre internasjonalt.

Det klareste forslaget som utkrystalliserer seg, er at vi må ha en ny ligastruktur. Da vil mye løse seg. Mange mener at 32 lag på de to øverste nivåene er for mange. Jeg skal ikke mene for sterkt at færre lag er riktig eller galt dersom vi har som mål å markere oss ende bedre internasjonalt. Det er fordi jeg er usikker. Samtidig er det viktig for meg å ikke tale egen sak da jeg som hovedtrener for Ranheim Toppfotball som for tiden går inn i ny sesong hvor vi igjen ønsker å kjempe på øvre halvdel på nivå 2 i Norge.

Jeg tillater meg likevel å være forundret over at endring av ligastruktur er saliggjørende for toppfotballen. Jeg mener det er andre og kanskje bedre områder som vil kunne utvikle oss som fotballnasjon. Jeg er av den klare oppfatning at mindre klubber som Bærum, Tromsdalen Ungdoms og Idrettslag, Kristiansund Ballklubb og Ranheim Toppfotball har en viktig posisjon i norsk spillerutvikling. Og at det er viktig for norsk fotball å lage så mange gode utviklingsmiljø som overhodet mulig. Den neste profilen på vårt landslag har nok hatt sine første fotballår i en liten klubb, før han klatrer i fotballtrappa opp mot et norsk herrelandslag

La meg få komme med noen refleksjoner og ideer.

Som hovedtrener i Ranheim Toppfotball er jeg opptatt av treningskvalitet. Hva legger vi fotballtrenere i begrepet kvalitet? Vet vi hva god kvalitet er i vår spillergruppe? Har vi en plan for hvordan vi skal forbedre den? Dette er et essensielt tema jeg jobber mye med i all aktivitet, trening og hvile. Gode trenere skal trene sine spillere til å ha et bevisst forhold til hva som kreves for ta sitt neste steg. Det blir da nødvendig å utvikle evnen til selvrefleksjon i forhold til eget ståsted. Spilleren må vite hva han kan, og hvilke egenskaper han skal utvikle, for å ta neste steg i utviklingstrappa.

Det er avgjørende at enhver spiller skal erkjenne eget ansvar og at motivasjonen skal komme innenfra. Som trener er jeg både veileder og coach for mine ansvarsbevisste spillere. Gjennom bevisstgjøring og refleksjon oppstår det gode interne diskusjoner i spillegruppa rundt temaene trening, kvalitet og utvikling. Det skaper en stor grad av samhold og profesjonalitet som underbygger de målene vi har. Da begynner det å bli interessant, for da kommer utviklingen og resultatene.

Jeg utvikler mennesker, ikke bare fotballspillere. Det betyr at vi trener på sosiale ferdigheter. Skal virkelig en fotballtrener på toppnivå ha fokus på å utvikle sosiale ferdigheter? Ja. Spillere som skal ta ut sitt fotballfaglige potensiale trenger stimuli på alle nivå. I Ranheim Toppfotball har vi et tett samarbeid med Kirkens Bymisjon. I mars stilte våre spillere som frivillige på Akuttmottaket og var med på innregistreringen for bostedsløse, som har et akutt behov for en plass å sove. En av kommentarene som kom fra en av spillerne i etterkant var: «Det er godt for min egen del og få satt ting litt i perspektiv. Jeg får sett litt dypere inn i hva som foregår rundt oss, men som vi sjelden tenker på».

Dette gjør mine gutter til bedre fotballspillere. Vi identifiserer hvilke verdier som er viktige for oss, etterlever dem og bygger vår egen sterke kultur. Å ta ut Nils Arne Eggens Go´fot-teori ved å vise omsorg og empati for andre mennesker er like viktig som å sende en perfekt målgivende pasning. Og det gjør meg stolt å høre gutta reflektere over opplevelser de har utenfor fotballfeltet.

Mine gutter er profesjonelle fotballspillere. De er også hele mennesker som skal håndtere overgangen mellom fotballkarriere og en arbeidskarriere. Derfor skal Ranheims spillere enten være i et utdanningsløp og/eller gå på jobb mellom treningsøktene. Lar det seg kombinere med de målene vi setter oss? Ja.

Nysgjerrige spillere vil søke utfordringer, mestre nye steg og dette vil igjen føre til ny kompetanse og nye ferdigheter. Og da er det skapt læring gjennom en varig atferdsendring. Ranheimsspillerne Michael Stilson og Gjermund Åsen er begge to glimrende eksponenter for Ranheims prestasjonskultur, som tar steget opp i hver sin respektive klubb i tippeligaen i år. Det gjør meg stolt.

Laget mitt består stort sett av trøndere med noen interessante innslag med en utadvendt nordlending og en trøndersk svenske. Laget er tuftet på Eggens Go´fot-teori, med sterk lojalitet til klubben, trenerteamet og hverandre. Vi er prisgitt med en sterk dugnadsånd i klubben som legger til rette for gode treninger og velfungerende kamparrangement. Vi har profesjonell tilnærming til både fotballfaget og samfunnet rundt oss, samt et sterkt fokus på samhold i spillegruppa. Vi er stolt over å representere en toppfotballklubb i Trondheims raskest voksende bydel. Vi er motiverte, glade og stolte over å være med på å gjenreise norsk toppfotball. Vi vil alltid videre og vi gir aldri opp.