I dag er det kick-off for 300 masterstudenter som i vår vil jobbe i tverrfaglige team med prosjekter som skal gi grønne bærekraftige løsninger.

Kunnskap: Studenter utgjør om lag en sjettedel av Trondheims befolkning og er en sentral del av regionens kunnskapsressurs, skriver de fire kronikkforfatterne. Foto: MARIUS SUNDE TVINNEREIM

Satsingen er et initiativ fra Technoport i samarbeid med NTNUs masteremne Eksperter i Team, Sør-Trøndelag fylkeskommune og NHO Trøndelag. Studentkraft, skaperkraft og bærekraft er stikkord for satsingen som legger opp til økt samhandling mellom masterstudentene og næringslivet i Trøndelag.

Klima- og miljøutfordringene er svært komplekse, og kan ikke løses av verken ny teknologi eller verdens ledere alene. Gjennom kunnskap, tverrfaglig samarbeid og samhandling mellom forskningsmiljø og næringsliv, kan vi ta viktige skritt mot å løse de globale utfordringene.

Kunnskap er Trøndelags viktigste ressurs. Internasjonalt fremragende forskningsmiljø ved NTNU og SINTEF vil være fødestue for mye av framtidas grønne teknologi. Men for at kunnskap skal bli en kraft for forandring, er næringslivet en helt essensiell partner. OECD har tidligere pekt på at utdanningsinstitusjonene i Trøndelag mangler insentiver for regionalt engasjement. Med klare anbefalinger om å satse på kunnskapsbasert næringsutvikling, tok OECD til orde for at man aktivt burde arbeide for å holde studenter i regionen, og bruke dem som en kompetanseressurs for regionalt næringsliv.

Studenter, som utgjør om lag en sjettedel av Trondheims befolkning er en sentral del av regionens kunnskapsressurs. Både i den forstand at de spesielt på mastergradsnivå, besitter en solid faglig kompetanse som kan berike mange bedrifter, men også som framtidig arbeidskraft. Næringslivet i regionen bør konkurrere om de beste studentene.

Under strategifanen «kunnskap for en bedre verden» har NTNU satt som mål å være en drivkraft for omstilling, bærekraftig innovasjon og nyskaping i samfunnet. For å oppnå dette målet, og skape en fremtidsrettet utdanning må vi sikre at bærekraft er en hjørnestein i alle utdanningsdisipliner. Studenter bør ledes til å arbeide for klima- og miljøvennlige løsninger uavhengig av fagbakgrunn, fordi dette vil være gjennomgående for framtidas grønne samfunn.

Ved NTNU skal alle studenter på masternivå avlegge et tverrfaglig emne, kalt «Eksperter i Team». Studentene deles inn i grupper med ulik fagbakgrunn for å arbeide med et gitt tema eller problemstilling. I dag vil 300 av disse studentene starte på sine prosjektarbeid med bærekraft som overordnet tema, under satsningen «Powering the Green Transition». Technoport har som formål å formidle smarte teknologiske muligheter for en grønnere økonomi fra forskning til nærings- og samfunnsliv internasjonalt, nasjonalt og regionalt. Samarbeidet mellom Technoport, NHO Trøndelag, NTNU og Sør-Trøndelag fylkeskommune skal bidra til at studenter og næringsliv finner hverandre, i Trøndelag.

NHO Trøndelag vil åpne dører for studentene til trønderske bedrifter, og inviterer derfor studentene til å stille ut sine bærekraftige prosjektresultat/ideer under sin årskonferanse 17. april. Her vil studenter og faglærere presentere sine ideer i korte 2 minutters foredrag som filmes og publiseres på nett. Dette vil utgjøre en base av gode ideer som næringslivet kan stifte bekjentskap med, og eventuelt videreutvikle i samarbeid med fagmiljøet - studentene. Da Technoport i fjor gjennomførte en slik studentsatsning i samarbeid med Eksperter i Team, var ideene mange fra dataspill om vannforbruk ment for opplæring i effektivt bruk av vann, til soldrevet produksjon av isterninger til lagring av fisk lokalt i utviklingsland.

Technoport vil gjennom satsingen oppfordre og arbeide mer målrettet for et samarbeid mellom studentgruppene og regionale bedrifter og ønsker i 2013 å ta studentsatsingen noen skritt videre og bringe studentideene ut i det regionale næringslivet. Studenters kunnskap, kreativitet og innovative tenkning, kan dessuten være en katalysator for å drive Trøndersk næringsliv i en grønnere retning. I strategiplanen for 2013-2016, understreker Sør-Trøndelag fylkeskommune at det er nødvendig å sette "grønn økonomi" på dagsorden i regionen. En grønn økonomi krever "både politikk for og innovasjon i hele verdikjeden". Vi mener studenter er et naturlig utgangspunkt for målet om en grønnere økonomi. Skal vi sikre en grønn omlegging i framtida, må vi sørge for at framtidige ingeniører, samfunnsvitere, økonomer og andre har tro på mulighetene for en grønnere økonomi. Eksperter i Team er en ideell inngangsport for å knytte bånd mellom studenter og næringsliv. Tverrfaglige studentgrupper har samlet sett en bred faglig tyngde og forståelse som kan være av verdi for etablerte bedrifter i regionen. Vårt håp er at det regionale næringslivet skal fungere som et springbrett for studenter til å realisere sine ideer, og utgjøre et reelt bidrag til en bærekraftig utvikling og grønn økonomi.

Fylkestinget har vedtatt at klima som både utfordring og mulighet skal prioriteres i de kommende årene. Ved å gi studenter en inngangsport til det regionale næringslivet ønsker vi å skape muligheter. Skal vi lykkes med å begrense de dramatiske konsekvensene av klimaendringene, må vi samordne de ressursene vi besitter. Med skaperkraft, bærekraft og studentkraft kan Trøndelag bli en foregangsregion på veien mot en grønnere økonomi.