Ett år går fort – i alle fall når du skal være vennlig.

Ett år er gått siden kronikken «Med vennlig hilsen Trondheim» sto på trykk i Adresseavisen. Der satte jeg målet: Trondheim skal bli verdens vennligste by, og vi skal nå målet ved å bidra, alle sammen. Her kommer status på veien mot målet.

Først kom det et overraskende høyt antall tilbakemeldinger på selve kronikken. Mange hadde lest, mange var positive – andre litt mer kritisk innstilt. Sånn er det, det slår ikke feil. De fleste tilbakemeldingene gikk ut på at dette trenger vi. Vi kan alle ha godt av å være mer bevisste på hvordan vi framstår i byen. De mer kritiske røstene hevdet blant annet at en by med bomring og dårlige parkeringsforhold kan slett ikke kalles vennlig. Vel, der får vi vel bare være uenig.

Budskapet i kronikken var i alle fall at vennlighet er en verdi vi aldri kan få nok av, som er totalt uten negative bivirkninger – og som påvirker bildet vi har av oss selv. Tanken er jo at Trondheim skal vise sin vennlighet både mot dem som bor her, dem som kommer på besøk, dem som velger å studere her – og mot dem som bare hører om oss. Best av alt er den positive virkningen det utvilsomt har på selve stemningen i byen. Hvis du møtes av vennlighet, er det lett å by på det samme tilbake.

I oktober var det tid for åpent folkemøte. Alle i Trondheim ble invitert, og Clarion på Brattøra åpnet storstua si. Velvillig og vennlig stilte også Marvin Wiseth opp som ambassadør og innleder på møtet. Nesten 350 interesserte satte av ettermiddagen og møtte fram: Trondheim, verdens vennligste by var tema. Med seg fra møtet fikk alle et lite treningsprogram i vennlighet. Eller – rettere sagt – to treningsprogram. Ett eksemplar de skulle beholde selv – og ett de skulle gi til en som ikke hadde vært der. Øvelsene er enkle og på tre nivå. Først går det på å vise seg selv vennlighet, så handler det om å vise din vennlighet mot andre, og på det siste nivået så deler du dine opplevelser av vennlighet med andre.

Siden opplevelsene av vennlighet skulle deles, ble det også opprettet en egen facebook-gruppe: Trondheim – verdens vennligste by. Akkurat nå er det 6.236 som liker denne gruppa – og det er plass til mange flere. Her deles det, her tipses det, det inspireres og det dyrkes vennlighet.

Flere skoler har tatt kontakt i forbindelse med vennligheten. De som var mest offensive ønsket seg vennlighet som tema for skolemiljødagen sin. Derfor ble det også holdt foredrag om viktigheten av å vise hverandre vennlighet på Åsvang skole i januar. Alle elever og lærere var med, forsamlingen var lydhør og ønsket om å dele erfaringer i etterkant var stort. En fin opplevelse!

Stor var jo gleden da politikerne meldte sin interesse for målsettingen. Spesielt ettersom det var vanskelig å vekke deres engasjement rundt folkemøtet. Vi ble invitert til å fortelle om Trondheim – verdens vennligste by i bystyremøte. Jeg vet ikke helt om det er det bystyret du umiddelbart tenkte på nå, for det var ungdommens bystyre som ville vite mer. En fantastisk mulighet til å nå unge, engasjerte, interesserte og klartenkte mennesker med budskapet. Så får det stå sin prøve at det «voksne» bystyret ennå ikke har invitert til deling. Nå skal det sies at både en kommunalråd fra Arbeiderpartiet og bystyregruppa til Fremskrittspartiet har fått høre om vennligheten. Vi håper bare at det blir mer framover.

Kirkens Bymisjon kom raskt på banen. De kjente seg godt igjen i budskapet om å vise vennlighet. De gjør en utrolig innsats for dem som trenger det mest – og de gjør det med masse vennlighet. Julekampanjen, internt foredrag om vennlighet, koking av grøt i Vår Frues og en god samtale med gateprest Siv Limstrand ga godt innblikk i noen skjebner som allerede har erfart hva det å vise vennlighet fører med seg. Det er bare å la seg inspirere – og de trenger flere frivillige.

I mars bestemte vi oss i Engasjert Byrå for å teste vennligheten i Trondheim. Teddybamsen Bjørn fikk skilt rundt halsen: «Kan du vær så vænnlig. Hjelp mæ hjæm. Æ bor i Njords vei 45 A». Bjørn fikk plass på linje 9 i motsatt retning av Njords vei – og helt alene ble han forlatt på bussen. Så nå fikk vi se da, hvor vennlige er vi i Trondheim? Svaret kom raskt. Litt over tre timer etter at bussturen startet, satt Bjørn trygt på plass utenfor inngangsdøra til Aksel som kom hjem fra barnehagen. En god indikasjon på at det finnes vennlige trondheimere som bryr seg.

I slutten av juli sparkes Olavsfestdagene i gang. Søndag 27. juli arrangeres det Søndagsforsamling - Sunday Assembly – på torvet. En britisk oppfinnelse der folk møtes på søndag til samvær, allsang, musikk og en kort tale. Oppfinnerne av Søndagsforsamlingen, de britiske komikerne Pippa Evans og Sanderson Jones kommer. Det gjør også vennligheten. Tema for talen på dette arrangementet er nemlig Vennligheten kommer. Velkommen!

Så hva tenker du om vennlighet og Trondheim? Er det noe du kan tenke deg å bidra med? Ønsker du å vise deg selv og andre hva vi i byen vår står for? Vi gjør så mye bra, vi skaper så mange opplevelser. Vi setter oss mål som å ha Europas ledende universitet og arrangere VM på ski. Med vennligheten med på veien vil effekten bli enda mye større. Trondheim – verdens vennligste by har akkurat startet. Vi gir oss ikke før vi når målet. Vennligheten kommer!