Halvparten av oss vil oppleve alvorlige psykiske problemer i løpet av livet, skal vi tro tall fra Folkehelseinstituttet. Psykiske lidelser bidrar til en stor del av sykefraværet og har passert muskel- og skjelettplager som den viktigste årsaken til uførhet. Selv om dette rammer mange, er vi langt unna å gi psykiske lidelser samme status som fysiske plager og lidelser.

Det har lenge vært et politisk mål at ressursbruken skal vokse mer i psykiatrien enn i somatikken. Det har imidlertid vist seg å være lettere sagt enn gjort. Psykiatrien mangler prestisje og får ikke den samme drahjelp av sterke pressgrupper som andre sykdommer. Psykisk sykdom har heller ikke samme status i vårt dagligliv. Det er fortsatt tabubelagt å snakke åpent om psykisk sykdom i mange miljøer.

Det er all grunn til å snakke mer og høyere om vår psykiske helse. I dag får 50 000 barn og unge hjelp av Barne- og ungdomspsykiatrien (BUP). Det er 7000 flere barn enn for ni år siden. Opptrapping i helsevesenet og mer kunnskap om psykisk helse er viktige årsaker til økningen. Samtidig mener psykiatrien selv at mobbing og andre endringer i samfunnet gjør noen barn syke. Vigdis Aino Raad er nestleder i NBUP, organisasjonen for alle BUP-avdelingene i landet. Hun uttaler til NRK at skilsmisser, utseendepress og dataspill fører til at mange barn blir syke. Selv om flere får hjelp, viser forskning at kun en av fem blir henvist til hjelp.

Hvert år i oktober markeres verdensdagen for psykisk helse. Kommuner og frivillige organisasjoner gjennomfører en rekke arrangementer for å fremme åpenhet og kunnskap om psykisk helse. I år oppfordrer folkehelsekampanjen oss alle til å være ærligere. For mange er det vanskelig å være åpen om tunge dager og at livet ikke er perfekt. Det å tørre å være åpen og vise alle sider av hvem man er, kan være med på å senke prestasjonskravene. Det må bli lov å ha «riper i lakken». De senere årene har vi sett en økt åpenhet ved at vanlige mennesker og kjente personer snakker om sin psykiske helse i det offentlige. Hvert år deles det også ut en åpenhetspris. Den gikk i år til programlederen Jan Erik Larssen. Artisten Lene Marlin og avtroppende ordfører i Oslo, Fabian Stang, er tidligere mottakere av prisen.

Samtidig som vi registrerer en økning i psykiske lidelser, pågår det en debatt om hvor grensene går mellom sykdom og normalitet. Flere medisinere har tatt til orde for at vi ikke må diagnostisere all motgang i livet inn i psykiatriske termer. Det er en viktig påminnelse i en tid hvor vi har lett for å sykeliggjøre alt som ikke er perfekt.