Det ser ikke særlig lovende ut for Trondheim kommunes prestisjeprosjekt for flere heltidsstillinger i eldreomsorgen. Da Dragvoll helse- og velferdssenter åpnet i 2013, skulle alle fast ansatte på en av avdelingene jobbe heltid. Skyhøyt sykefravær, ansatte som slutter i jobben og budsjettoverskridelser er resultatet etter prøveperioden. Det er heller ikke slik at brukerne virker å være mer fornøyd, snarere tvert imot, skal vi tro to brukerundersøkelser som er gjennomført. Nå foreslår rådmannen å avslutte forsøket.

Det var selveste statsminister Jens Stoltenberg (Ap) som åpnet Dragvoll helse- og velferdssenter. Flere heltidsstillinger i eldreomsorgen har vært en fanesak for de rødgrønne i Trondheim. Det er mange gode grunner til at heltidsstillinger bør være et mål. Det gir en større trygghet til hver enkelt arbeidstaker og det skal gi brukerne færre ansatte å forholde seg til. Det skal også sikre mer kvalitet i tjenestene. Samtidig må vi respektere de arbeidstakerne som ønsker å jobbe deltid.

Vi skal alltid være forsiktig med å konkludere ut fra enkeltstående prosjekter, men prøveprosjektet viser at det ikke er fullt så enkelt som politikerne ofte gir inntrykk av. Dragvoll har i dag ikke høyere andel heltidsstillinger enn andre helse- og velferdssentre. Flere ansatte jobber både frivillig og ufrivillig deltid, og de fleste ansatte er tilbake i ordinær turnus. I tillegg har Dragvoll et alarmerende høyt sykefravær. Det rapporteres om at optimisme og løsningsorientering hos de ansatte er snudd til utmattelse og manglende framtidshåp. Dette er en svært alvorlig tilbakemelding uavhengig av driftsform.

I Trondheim har fagbevegelsen vært en ivrig forkjemper for heltidsstillinger. Den samme grupperingen har dessverre vært en bremsekloss for å gjøre endringer i arbeidsmiljøloven. I mange kommuner er det gjort gode erfaringer med mer fleksible turnuser. En rapport fra forskningsstiftelsen Fafo viser at alternative turnuser med lengre vakter etterfulgt av lengre friperioder, reduserer deltidsbruken og gir fornøyde ansatte.

Selv om heltidsprosjektet vanskelig kan betegnes som noen suksess, er arbeidet for flere heltidsstillinger i helse- og omsorgssektoren viktig. Det er mye verre å ikke prøve noe nytt, enn å prøve noe som mislykkes. Vi kunne ønske at Trondheim kommune viste samme gode vilje til å prøve ut alternative turnuser og arbeidstidsordninger.