Det må være selvsagt at samfunnet skal stille krav til ungdommer som får sosialstøtte.

Det er ni år siden daværende statsråd Bjarne Håkon Hanssen (Ap) fikk både ros og kjeft for at han ba sosialhjelpsmottagere «stå opp om morran». Det er først med en av hans etterfølgere, arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp), det blir foreslått å pålegge kommunene plikt til å stille krav til unge sosialhjelpsmottagere.

Reaksjonene har i stor grad vært positive, bortsett fra SV som nokså forutsigbart er negativ. For SV er det å «bygge opp myter» når det stilles aktivitetskrav til unge mottagere av sosialhjelp. Heldigvis er det mange andre som innser at det finnes et problem og som støtter forslaget.

589 Nav-brukere i Sør-Trøndelag under 30 år er intervjuet i en Sintef-undersøkelse som ble offentliggjort i går. Halvparten av deltagerne i undersøkelsen trenger jobb og en firedel ønsker hjelp til å komme tilbake til skolen. Solveig Osborg Ose, forskeren bak rapporten, er positiv til forslaget fra arbeids- og sosialministeren om lovfestet aktivitetsplikt. Hun mener det er et sted å starte, dersom Nav kan bruke skjønn i vurderingen om en sosialhjelpsmottager skal pålegges aktivitetsplikt, og forutsatt at kommunene tenker forebygging. Hun peker på tiltaket Jobbhuset i Trondheim, der unge blant annet hjelpes med å få mestringsfølelse.

Osborg Ose trekker også frem at kommunene selv kan bidra ved å ta inn flere lærlinger og assistenter, og videre at offentlig sektor må samarbeide langt bedre enn i dag. Dette er kloke innspill. Det er helt opplagt at det må stilles krav til ungdommer som ønsker økonomisk støtte fra samfunnet. Uten tydelige krav vil det være å gjøre mange av dem en bjørnetjeneste, der de ellers kan få en lang «karriere» hos Nav.

Det er også på tide at flere utfordringer blir sett i sammenheng. En stabilt stor gruppe kan for lite når de går ut av grunnskolen, de finner seg heller ikke til rette i videregående skole og dropper ut derfra.

Sammen med ungdommer som ikke får lærlingplass, utgjør disse i sum en urovekkende stor gruppe unge som faller utenfor.