Lakseoppdretterne må ta det økonomiske ansvaret for å få bukt med fiskesykdommer.

De siste årene har det vært godt kjent at lakselus er et problem fordi intensiv produksjon truer den ville laksen som er opphav for oppdrettseventyret på kysten. Etter å ha vært holdt unna landsdelen i mange år, er også den svært dødelige pankreassykdom i ferd med å spre seg, særlig i Sør-Trøndelag.

Veterinærinstituttet retter skarp kritikk mot lakseoppdretterne i Trøndelag. Forskerne mener at driftsrutinene må bli bedre hvis det skal være mulig å begrense spredningen av smittsomme fiskesykdommer. Mye av kritikken, slik den kom frem i Adresseavisen i går, handler egentlig om hvor mye penger oppdretterne skal investere for å kunne bekjempe sykdommer.

Oppdrettsindustrien har prinsipielt sett det samme ansvaret enten næringen selv har mye eller lite penger. Etter flere år har med høye priser og store overskudd, er det likevel ekstra synlig at bransjen selv må vise større vilje til å bruke penger for å få bukt med problemer som truer både deres egen virksomhet og andre økosystemer.

Det er skuffende at oppdrettsnæringens egne talspersoner blankt avviser kritikken ved å vise til at de driver på forsvarlig måte. Trøndelagskysten er verdens største område for oppdrett av atlantisk laks. Næringen ble startet her, og den har skapt eventyrlige verdier, aktivitet, tilflytting og optimisme. Det er i utgangspunktet en virksomhet som har alle muligheter til å fortjene jubelen den får fra mange kanter. Ved å dyrke den blå åkeren, produserer oppdretterne mat som verden trenger. Men næringen må finne seg i at det kreves at den holder en gullstandard i alle ledd.

Når det kommer faglig funderte innvendinger mot driften, må det forventes at de gjør mer enn å avvise det som forenklinger og uberettiget kritikk. Det skaper ikke tillit. Oppdrettsindustrien er helt avhengig av tillit for at den fortsatt skal få disponere plass, økosystemer og andre av samfunnets ressurser. Tillit er derfor avgjørende for at næringen skal tjene penger også i fremtiden.

Salmar vil kanskje kaste seg inn i kampen om å få kjøpe det statlig eide oppdrettsselskapet Cermaq. Vi skulle gjerne sett også større kamplyst for å få bukt med fiskesykdommer.