Det er lett å støtte vern av eksotiske arter i andre deler av verden. Her hjemme lar vi for ofte biologisk mangfold vike for økonomiske interesser.

Det står verre til med verdens biologiske mangfold enn noen gang tidligere, ifølge den ferske rapporten Living Planet Report. Verdens bestander av pattedyr, fugler, reptiler, amfibier og fisk er i snitt redusert til halvparten av hva de var for 40 år siden. Særlig dramatisk er situasjonen for ferskvannsartene. Nedgangen er mer dramatisk enn man tidligere har sett.

Den største trusselen mot dyrebestandene er at leveområder blir brutt ned og forsvinner. Bestandene minsker fordi menneskene bruker for mye av naturressursene, heter det i rapporten. Det blir stadig mindre ferskvann, jordbruksland og skog. Klimaendringene spiller også en stor rolle, og det spås at endringer i klima vil bli en enda større trussel.

I Norge har det vært særlig uro knyttet til bestandene av sjøfugl. Forskerne har aldri før registrert så raske endringer i sjøfuglbestandene som nå. Mangel på mat er en årsak til at sjøfuglene er i kraftig tilbakegang langs kysten. I flere kolonier har verken krykkje eller lunde produsert unger siden 2006. Klimaendringer, overfiske og svingninger i økosystemet kan være årsaker til at næringstilgangen svikter. Også i fjellområdene blir det mindre fugleliv. I perioden 2002 til 2012 har åtte av ti fjellfuglarter i Norge opplevd til dels dramatisk nedgang, ifølge Norsk institutt for naturforskning.

Mange av artene som er truet i Norge, er ikke like søte som pandaer og elefanter. Denne uken diskuterte fylkestinget i Nord-Trøndelag levekårene til den truede dverglaksen namsblanken. Tidligere utbygginger har redusert leveområdene til den unike arten. Derfor fraråder NVE og miljømyndighetene å bygge ut Trongfoss kraftverk i Namsskogan. Dette synet fikk kun støtte fra SV og Venstre. De andre partiene vil namsblanken vel, men mener de samfunnsmessige og økonomiske verdiene ved en utbygging er viktigere.

Vern av arter som hubro, salamander og dverglaks blir ofte latterliggjort. Dersom vi skal ta biologisk mangfold på alvor, må naturens interesser noen ganger veie tyngst.