Dagens fredsprisutdeling blir barnas store festdag. Årets pris er en sterk markering av kampen for barns rettigheter.

An image of joint Nobel Peace prize winner Malala Yousafzai, center, is displayed on a screen alongside previous winners of the prize in the Nobel Field exhibit at the Nobel Peace Center in Oslo, Norway, Tuesday, Dec. 9, 2014. The Nobel Peace Prize will be presented to and shared between the youngest Nobel Prize winner ever, 17-year-old Taliban attack survivor Malala Yousafzai and Indian children's rights activist Kailash Satyarthi in a ceremony in Oslo on Wednesday. (AP Photo/Matt Dunham) Foto: Matt Dunham, Ap

Fredsprisen for 2014 til Malala Yousafzai (17) og Kailash Satyarthi (60) er blitt godt mottatt. Prisen er delt mellom en pakistaner og en inder, en muslim og en hindu. Den er ment å bygge bro mellom stridende religioner og land i en konfliktfylt region. Det er en pris for kampen mot barnearbeid og jenters rett til utdanning.

Nobelkomiteen har med årets tildeling gitt et nytt bidrag til et utvidet fredsbegrep, som forhåpentligvis gir økt forståelse for at fred er mye mer enn fravær av krig i konvensjonell forstand. På vei til skolen hjemme i Swatdalen i Pakistan ble Malala skutt i hodet av Taliban for to år siden. Hun er med sine 17 år den yngste fredsprisvinneren noen sinne, og er blitt verdens fremste symbol for jenters rett til å gå på skole.

Hun deler prisen med en verdig vinner, Kailash Satyarthi, som med sin utrettelige innsats har fått titusener av barn i India ut av slavelignende forhold. Men han er mer enn en aktivist for barns rettigheter. Han har også bidratt politisk for å få vedtatt internasjonale konvensjoner mot barnearbeid. I en verden hvor det fortsatt blir anslått å være nesten 170 millioner barnearbeidere, er honnøren til Satyarthi vel fortjent. Den blir lagt merke til verden over fordi prisen har høy internasjonal status.

Årets fredspris er en av de minst kontroversielle, ikke i alle deler av vinnernes hjemland, men i hvert fall i vestlige land. Derfor er det meget spesielt, for å si det mildt, at kontroversene rundt dagens prisutdeling serveres av Nobel-direktør Geir Lundestad. Han valgt sist helg å gå ut i Aftenposten med solid refs av Stortingets utnevning av komitémedlemmer generelt og Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, spesielt, fordi han både har vært statsminister og utenriksminister.

Koblingen mellom norsk politikk og fredsprisen er en viktig debatt. Men den er ikke av ny dato. Nobeldirektøren valgte derfor et sørgelig dårlig tidspunkt for sine interessante meninger. Dessverre kaster det skygger over dagens Nobelseremoni.

Fredsprisvinnerne fortjener all ære og all oppmerksomhet.