I prinsippet vil tilbud og etterspørsel avgjøre omfanget av søndagsåpne butikker.

Bunnpris-butikken på hjørnet mellom Dronningens gate og Munkegaten - bussene gir søndagsåpen storbutikk for kjøpmann Trond Lykke - fotograf Ivar Mølsknes sees i et speil inne i butikken digitalt foto: Ivar Mølsknes Tekst: Mona Høgli Foto: Mølsknes, Ivar, Adresseavisen

Regjeringen møter massiv motstand mot forslaget om friere søndagshandel. Om kort tid sendes lovforslaget som ble presentert før helgen ut på høring. Det er ikke bare Kristelig Folkeparti som vil verne søndagene, også LO, NHO, handelsnæringen, kirken og miljøbevegelsen advarer sterkt mot det de oppfatter som et frislipp for søndagsåpne butikker.

Det er ikke helt riktig at det blir et frislipp, for regjeringens utgangspunkt er at fortsatt skal tolv høytids- og helligdager skjermes. Det er dager som blant annet første juledag og første påskedag, 1. mai og 17. mai. På disse dagene vil gjeldende regelverk fortsatt bestå, dersom regjeringen vinner frem. Sannsynligvis gjør den det med støtte fra Venstre i Stortinget. Men først skal det være en omfattende høringsprosess.

Handelsnæringen har bedt om en konsekvensutredning før lovendringer fremmes, noe regjeringen har avvist. Det er ikke lett å forstå den avvisende holdningen til mer kunnskap. Heller ikke hastverket med å få liberalisert varehandelens åpningstidsbestemmelser. Men den prinsipielle begrunnelsen, som hviler på at forbrukerne gjennom sin adferd kan regulere markedet bedre enn lovforbud, er forståelig. Lovverket er allerede uthulet av Brustad-buer, bensinstasjoner og hagesentre. Det er derfor en forholdsvis moderat liberalisering som er foreslått.

Dagligvarebransjen har siden 1997 hatt unntak fra loven om stengte butikker på de fleste søndager, forutsatt at butikkene ikke er større enn hundre kvadratmeter. Det var daværende statsråd Sylvia Brustad (Ap) som fikk liberaliseringen på plass etter mange tøffe runder. Bransjen ønsker i dag ingen ytterlige handlefrihet, fordi det høyst sannsynlig vil koste mer enn det gir i inntekt. Fagbevegelsen sier nei på grunn av mer søndagsarbeid. Kirken er imot for å holde hviledagen hellig.

Det er et gode å ha en annerledes dag hver uke. Søndagen er en dag å ta vare på, en hviledag, en dag for refleksjon, for møte med venner, og en dag for turer i skog og mark.

Vi trenger ikke forbud for å regulere våre søndagsvaner. Det kan vi gjøre selv.