Vi er inne i et valgår der Rita Ottervik (Ap) ligger godt an til å bli ordfører i Trondheim for fjerde gang. Veien til borgerlig valgseier blir stadig mer kronglete.

Vi tror parlamentarisme vil kunne vitalisere politikken i Trondheim. I dag er det for vanskelig å ansvarliggjøre partiene som sitter med makt. På bildet: Jon Gunnes (V) og Yngve Brox (H) Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665

I dag avholder Trondheim Venstre sitt årsmøte. Selv om Venstre tilsynelatende har samarbeidet godt med de borgerlige, blir det stadig mer uklart hvilken side partiet vil velge etter valget. Før jul uttalte partiets kommunalråd Jon Gunnes (bildet) at han var villig til å bytte side. Til Klassekampen har flere sentrale personer denne uken gått lengre. – Dersom Venstre blir med i en rødgrønn allianse i Trondheim og kommer ut av det med skinnet i behold, kan det gjøre det lettere å se mot Ap nasjonalt, uttalte Trond Åm, fylkesleder i Sør-Trøndelag Venstre.

Trondheim har i mange år blitt tillagt en rolle som nasjonalt utstillingsvindu. Da KrF byttet side før forrige valg, ble det spekulert i å være ledd i et rikspolitisk sidebytte. Utspillet fra Venstres Trond Åm peker i samme retning. Det er vanskelig å få øye på at sentrumspartiene er en del av nye, viktige politiske prosjekter i Trondheim. Da er det lettere å se at partiene samarbeider der de får mest makt og posisjoner. I mange år har veien til makt gått gjennom samarbeid med Ap, og mye tyder på at slik vil det fortsatt være. Det er ingen andre enn Ap som tjener på uklarhet rundt det borgerlige alternativet. Det kan bli en tung vei for Høyre, som velger sitt nye mannskap i februar.

Med Aps sterke posisjon, er det vanskelig å se for seg store endringer i trondheimspolitikken. På et viktig område ville likevel byen tjent på et systemskifte. Både Ap, Høyre og Frp ønsker en parlamentarisk styreform i Trondheim, slik de har i Oslo, Bergen og Tromsø. Selv om det er et betydelig politisk flertall for parlamentarisme, så har det alltid blitt forhandlet bort i avtalene med samarbeidspartier.

Vi tror parlamentarisme vil kunne vitalisere politikken i Trondheim. I dag er det for vanskelig å ansvarliggjøre partiene som sitter med makt. Velgerne vil tjene på å få frem de politiske skillelinjene og lettere plassere ansvar. Ironisk nok har Venstre, som fostret Johan Sverdrup, parlamentarismens far, vært en sterk motstander av parlamentarisme i Trondheim. På dagens møte kan partiet komme til å endre syn.

Selv om Venstre er utydelig på hvem de vil samarbeide med, bør de være tydelige på å gi byen en bedre styreform.