Justisminister Anders Anundsen (Frp) skjøv under fredagens høring skylden for asylbarnsaken nedover i systemet, men tok en smule selvkritikk for uklare politiske signaler.

Foto: Ruud, Vidar, NTB scanpix

Høringen om håndteringen av asylbarnsaken i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité var ikke ferdig før ved 19-tiden fredag kveld. Den siste som forklarte seg, var justisministreren. Han fremstod offensiv og tilsynelatende selvsikker under den tøffe utspørringen fra komiteenes medlemmer.

Under forhandlingene med de to samarbeidspartiene Venstre og Kristelig Folkeparti, forpliktet regjeringen seg til en mildere linje enn den som de rødgrønne hadde ført overfor lengeværende asylbarn. Barn som hadde vært lenge i landet, skulle ikke prioriteres for tvangsutsendelse. Men Bergens Tidende avslørte i desember i fjor at de politiske signalene om skjerming aldri ble formidlet nedover i politisystemet. Tvertimot, antall lengeværende barn uten opphold som ble sendt ut av landet, økte gjennom 2014.

Dette er bakgrunnen for fredagens høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Etter høringen skal komiteen konkludere om sin reaksjonsmåte overfor statsråden. Det avgjørende spørsmålet er hvorvidt Anundsen har feilinformert Stortinget når han hevdet at den vedtatte endringen i politikken ble gjennomført.

Anundsen vedgikk under høringen at politikkendringen ikke ble gjennomført. Ansvaret for dette la han på Politidirektoratet (POD), som ikke hadde bragt ordren videre til Politiets Utlendingsenhet (PU). Statsråden ble nærmest presset til å komme med en viss selvkritikk for at en så viktig endring i regjeringens politikk bare ble nevnt med et par ord i et dokument, uten at det ble tydeliggjort på annen måte. Han sa også det selvfølgelige at det var hans overordnede ansvar at underliggende etater ikke hadde fulgt opp endringen.

Anundsen kom ikke styrket ut av høringen, og misnøyen med ham er stor, særlig i Venstre og KrF. I helgen har flere fylkeslag i Venstre vedtatt mistillitsresolusjoner mot ham. Det forteller noe om samarbeidspartienes misnøye med ham og regjeringssamarbeidet. Det er sannsynlig at Stortinget vil rette kritikk mot statsråden, men ikke gitt at høringen vil ende med mistillit.