Omlag 250 mennesker dannet fredag en symbolsk lenke utenfor synagogen i Trondheim. Markeringen gir håp.

Initiativet til «Fredens ring» rundt den ene av landets to synagoger kom fra det muslimske miljøet og Mangfoldsrådet. Fordi synagogen på Kalvskinnet ligger i et kvartal med flere andre trossamfunn, ble det mer en lenke enn en ring. Men symbolikken var sterk uavhengig av formen.

De som møtte opp utenfor synagogen fredag ettermiddag, kom fra ulike miljøer. Bakgrunnen for markeringen er drapene på jøder under terrorhandlingene i Paris og København. En bølge av antisemittisme har gått over Europa de siste årene. Mange europeiske jøder føler seg så truet at de har flyttet til Israel, eller vurderer å gjøre det.

En undersøkelse fra 2012 viste at 12,5 prosent av de spurte hadde fordommer mot jøder. Nordmenn har en lite ærerik tradisjon for jødehat, men også muslimer bærer på antisemittiske holdninger. Dette vil en ny undersøkelse i regi av Holocaustsenteret kaste mer lys over.

Ideen om å danne en fredsring rundt synagogen kom fra muslimske ungdommer i Oslo og har skapt berettiget internasjonal oppsikt. Forrige helg samlet de 1300 mennesker i en lenke av sympati med jødene rundt synagogen i Bergstien i Oslo. De ville markere at de tar avstand fra jødehat og vise at synagogen skal være et trygt sted. Slik har det ikke alltid vært. Både i Oslo og Trondheim har synagogene vært utsatt for alvorlige angrep.

Det er et positivt signal at ideen om fredsringen kom fra unge norske muslimer. De kan vise de eldre både i egne rekker og andre miljøer at vi ikke skal møte andre mennesker med fordommer ut fra religion og kulturell bakgrunn. I en tid hvor Koranen misbrukes av ekstremister som begrunnelse for terror, er det viktig å vise at det ikke er vold og hat som definerer muslimer.

Muslimske ledere i Trondheim har tatt avstand fra terrorhandlinger begått i islams navn. Likevel har vi til nå ikke sett at de har gått tydelig ut med et oppgjør mot antisemittismen i egne rekker. Holdningene som ligger bak fredagens markering forteller at noe er på gang i det muslimske miljøet. Mye tyder på at det er ungdommen som går foran. Det gir godt håp for fremtiden.