I mange store byer med borgerlig styre snur velgerne nå ryggen til de blå. Sterke lokalpolitikere snakker om «Erna-effekten», og det er ikke godt ment.

Fra Tromsø til Bergen, Sandnes og Stavanger, videre til Kristiansand, Drammen og Oslo er den borgerlige makten i spill. Kampen om de store byene blir hard under høstens valgkamp. Arbeiderpartiet fosser frem, mens de borgerlige, med Høyre i spissen, sliter. I Trondheim og Trøndelag er Ap's oppslutning rekordhøy, viser Adresseavisens siste meningsmåling.

De lokale meningsmålingene relatert til kommune- og fylkestingsvalget viser et bilde av en borgerlig maktdominans i alvorlig fare. Særlig viktig for Høyre og deres støttepartier er Oslo og Bergen, landets to største byer, som begge kan få et regimeskifte fra blått til rødt dersom stemningen nå slår til ved lokalvalget. Det gjøres mye godt politisk arbeid lokalt, men det later til å gå tapt i møte med inntrykket av regjeringens politikk nasjonalt.

I tillegg kommer noen skandalehistorier, som særlig har rammet Tromsø-politikken for Høyre. For Arbeiderpartiet har det stort sett handlet om stø kurs. Og det later til å ha vært en vellykket strategi. I Sandnes, i Sarpsborg og ikke minst i Fredrikstad, der Ap nå har over 50 prosent oppslutning, er det mye som tyder på at Ap-leder Jonas Gahr Støre har lyktes. Fredrikstad, som i forrige periode ble styrt av Fremskrittspartiet, er blitt en Ap-bastion som til og med slår Trondheim, dersom meningsmålingene treffer.

Ap ligger godt an til å vinne de borgerlige storbyene ved høstens valg. Om så skjer, blir Jonas Gahr Støre partileder i særklasse. Han ble klappet på plass uten motkandidat, og har siden antydet en viss nyorientering, men med mange forbehold.

Derfor er det grunn til å lure på om det er mer misnøye med Solberg-regimet enn begeistring for Støre-retorikken som ligger bak den nye røde bølgen. Den skyller nedover kysten – fra Troms via Rogaland til Østfold. Stemningen er snudd fra valget i 2013, og regjeringen har ikke gjort mange forsøk på å komme på offensiven.

Statsminister Erna Solberg (H) har valgt seg et åtteårsperspektiv. Lokalvalget er til høsten. Uten å ha velgerne med seg da, må kanskje statsministeren skifte perspektiv.