Regjeringsapparatets innsats for åpenhet er på et lavmål, konkluderer leder av Pressens offentlighetsutvalg. Dessverre tyder mye på at hun har rett.

Det holdes mange fine festtaler om åpenhet. I virkeligheten viser det seg gang på gang å være en ukultur med hemmelighold i offentlig forvaltning og politisk ledelse. Det synes nå godt dokumentert at i mange kontroversielle saker blir det tatt i bruk ulike metoder for å hindre innsyn, stikk i strid med de demokratiske prinsipper Stortinget har vedtatt både i Grunnloven og Offentlighetsloven.

Under den årlig konferansen Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse (SKUP) arrangerer, ble det viset til en rekke tilfeller av meget tvilsom praktisering av Offentlighetsloven. - Det er forstemmende å lese metoderapportene om alle forsøkene på å tilsløre norsk virkelighet. I nesten 40 av de 63 rapportene fortelles det om myndigheters innbitte motstand mot at viktige nyheter skal komme til folks kunnskap, sa leder av Skup-juryen, tidligere VG-redaktør Bernt Olufsen i sin tale under utdelingen av Skup-prisen.

Prisen gikk i år til Dagbladets journalist Kristoffer Egeberg. Han kan fortelle om massiv motstand fra norske myndigheter, da han ville vite hva som hadde skjedd da Forsvaret solgte ti militære fartøyer til paramilitære grupperinger i Vest-Afrika. Bergens Tidende som avslørte den såkalte asylbarnsaken, fikk erfare mye av det samme. Det handler om hemmelighold, trenering og avvisning i strid med Offentlighetsloven.

Leder av Pressens offentlighetsutvalg, Kapital-journalist Siri Gedde-Dahl, reagerer meget sterkt på det som er kommet frem. I en kronikk i Aftenposten nylig konkluderer hun med at regjeringen boikotter innsyn. Utvalget ber nå ansvarlige myndigheter rydde opp i ukulturen som gjør seg gjeldende i statsforvaltningen, både i embetsverket og i den politiske ledelsen. Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt tar nå til orde for straffereaksjoner, for eksempel foretaksstraff.

Offentlighetsloven skal sikre rett til innsyn i saksdokumenter i forvaltningen. Statsminister Erna Solberg (H) var selv tilstede ved åpningen av Skup-konferansen. Det er statsministerens ansvar å sørge for at alle lover Stortinget har vedtatt blir fulgt, også loven som skal sikre åpenhet og innsyn.