I morgen åpnes Kirkemøtet 2015 i Trondheim. Her bør det holdes på permanent basis.

Når de 116 representantene for Den norske kirke samles til åpningsseremoni i Erkebispegården, er det 15 år siden forrige gang kirkens «storting» ble holdt i landets kirkehovedstad.

Det har vært ulike grunner til at kirkemøtene de siste årene har vært holdt i ulike byer på Øst- og Sørlandet. Blant annet har tilgjengelighet og statens anbudsregler vært brukt som forklaring på at man har valgt andre arrangementssteder enn Trondheim. Det er også blitt brukt mot valg av Trondheim at gangavstanden fra hotellene til Nidarosdomen og Erkebispegården har vært for lang.

I år er slike argumenter borte, og arrangørene har funnet en ordning som tilfredsstiller anbudsreglene i staten, noe også kirken er nødt til å følge. Øysteinsalen i Erkebispegården vil gi en verdig ramme rundt åpningen. Men Kirkemøtet har behov for flere møterom når arbeidet i de ulike komiteene skal foregå. Det finnes dessverre ikke i tilknytning til selve salen, derfor vil det meste av møteaktivitetene foregå på en av byens konferansehoteller.

Det er en stor begivenhet at Kirkemøtet i år og de neste to årene holdes i Trondheim. Både ordfører Rita Ottervik og ledelsen i Nord- og Sør-Trøndelag fylkeskommuner viser at de setter pris på stedsvalget og inviterer Kirkemøtet på middag.

Biskop Tor Singsaas i Nidaros sa i Adresseavisen i går at målet må være å få Kirkemøtet hjem til Trondheim på fast basis. Vi støtter biskopens utspill.

Med Nidarosdomen som storslått sentrum, er Trondheim landets åndelige kirkehovedstad. Setet for kirkens fremste leder, preses i bispemøtet, er plassert i Trondheim. I miljøet rundt Nidarosdomen og Erkebispegården ligger en symbolsterk arv etter Olav den hellige, og Trondheim er landets fremste pilegrimsby. Når kirken fra 2017 løsrives helt fra staten, har den fått en tydelig leder i preses. Kirkemøtet trenger også en fast adresse.

Den bør være Trondheim.