Arbeiderpartiets asylretorikk er ikke vakker, men det største problemet er partiets alt for strenge asylpolitikk. Nå snur partiet og vil ta imot 10000 syriske flyktninger.

Ap-leder Jonas Gahr Støre under partiets landsmøte i Oslo torsdag. Foto: KRISTIN SVORTE, Adresseavisen

Arbeiderpartiet har ikke hatt en ærefull opptreden i sin håndtering av asylbarnavtalen. Partiet sto steilt på egen asylpolitikk og fastholdt at det var feil å gi forskriftene tilbakevirkende kraft. Men da Venstre og KrF fikk presset gjennom en ny behandling av asylbarnsaken, var Ap rask til å skifte mening. Med ett ble det plutselig viktig å gi asylbarna en ny mulighet til å få prøvd saken sin. Forsøkene på å få partileder Jonas Gahr Støre til å klarlegge partiets asylpolitikk har ikke vært spesielt klargjørende, for å si det forsiktig. Vi forventer mer tydelighet av Norges største parti.

Arbeiderpartiets strenge asylpolitikk er imidlertid et langt større problem enn deres uredelige asylretorikk. Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, har tatt til orde for en nyorientering i asylpolitikken. Bakgrunnen var blant annet asylavtalen Venstre og KrF fikk i stand. På landsmøtet fronter AUF flere forslag om å liberalisere partiets restriktive linje i asyl- og innvandringspolitikken. AUF-leder Mani Hussaini mener hans eget parti i mange år har behandlet asylbarna urettferdig. Det var knyttet forventninger til Jonas Gahr Støres tale, og han fikk stor applaus av sine egne da han nå åpnet for at Norge skal ta imot 10 000 syriske flyktninger.

Det er vanskelig å forstå at Arbeiderpartiet kan leve med at asylbarn blir behandlet mildere av en Frp-regjering enn de ble av den rødgrønne regjeringen. Det har vært enda mer uforståelig at partiet har stått på sin harde linje samtidig som 50 millioner mennesker er på flukt i verden i dag. Både FN og de ulike hjelpeorganisasjonene peker på at verden er inne i en særdeles krevende situasjon. Borgerkrigen i Syria har ført til den alvorligste humanitære krisen og den største strømmen av flyktninger i dette århundret. Det er en selvfølge at Norge bør ta et større ansvar for å ta imot flyktninger. Sammenlignet med vårt nærmeste naboland Sverige er vår innsats pinlig. Det er svært positivt at det nå er flertall på Stortinget for å ta imot langt flere syriske flyktninger.

Etter åtte år i regjeringskontorene og en lang tåkevandring kom Aps kursendring i grevens tid. Denne gangen bør det ikke bli med retorikk.