Etter Arbeiderpartiets landsmøte er støtten til regjeringens kommunereform skjørere enn noen gang.

Arbeiderpartiets landsmøte fattet i helgen flere vedtak som får konsekvenser for kommunereformen. Ap fastslo prinsippet om frivillighet og vedtok blant annet at den enkelte kommunes ja eller nei til sammenslåing skal respekteres. Vedtaket innebærer en forsiktig snuoperasjon. I sitt partiprogram skriver Ap at enkeltkommuner ikke skal kunne stanse endringer i kommunestrukturen som er hensiktsmessig ut fra regionale hensyn.

Det er beklagelig at Arbeiderpartiet ikke viser større vilje til å komme regjeringen i møte. Landet er tjent med en helhetlig gjennomgang av kommunestrukturen med sikte på færre og mer robuste kommuner. I den politiske retorikken er robust nærmest blitt et skjellsord. Det store bildet er likevel at mange kommuner er for små til å sikre gode tjenester og skaffe kompetente fagmiljø i fremtiden. Kommunereformen vil aldri vinne noen popularitetskonkurranse eller bli en valgvinner. Det gjør den ikke mindre nødvendig.

Å gjennomføre viktige reformer krever at politikerne hever seg over taktikk og politisk spill. Det er stor enighet på tvers av partiene om at kommunestrukturen må endres, det har ikke minst vært Aps syn. Det er lett å mistenke at Ap ikke vil gi regjeringen mer drahjelp enn de absolutt må. Det kan partiet komme til å angre på når de igjen kommer til makten. Nå kan de risikere at motvillige lokalpolitikere setter seg på gjerdet og venter på et regjeringsskifte. Det er allerede gått 50 år siden forrige store kommunereform, det kan lett gå 50 nye år.

Samtidig har ikke regjeringen lyktes med å samle et bredt flertall bak reformen. Det var en stor tabbe å tømme fylkeskommunen for oppgaver i oppgavemeldingen og på den måten varsle en stille død for det regionale nivået. Både Venstre og Ap har på sine landsmøter vedtatt å styrke regionene. Høyre og Frp må erkjenne at de allerede har tapt slaget om fylkeskommunen. De bør heller bruke kreftene på å gjennomføre kommunereformen. Skal de lykkes, må reformen bli mer spiselig for Arbeiderpartiet og sentrumspartiene.

Da må regjeringen overbevise bedre om at kommunereformen ikke er en sentraliseringsreform.