Arbeiderpartiet legger frem forslag om ny reguleringsplan for Midtbyen. Det er på høy tid.

Midtbyplanen gjelder for områdene innenfor elveslyngen, øst for Prinsens gate. Foto: Foto: Morten Antonsen

Midtbyplanen fra 1981 er gjeldende reguleringsplan for områdene innenfor elveslyngen, minus Kalvskinnet, som har sin egen reguleringsplan. Midtbyplanen har vært god og har bidratt til å gjøre byen enda bedre, men den er gått ut på dato. Det fantes knapt kjøpesentre i 1981, og det tok ennå mange år før vi hørte om internett. Handlemønsteret er helt annerledes i 2015 enn det var for 34 år siden.

Kommunalråd Geir Waage (Ap) legger vekt på at skal Midtbyen vokse, må det legges til rette for mer næringsvirksomhet og flere boliger i Trondheim sentrum. Forslaget legger vekt på at arealer må utnyttes bedre, og Waage har selv pekt på at det bør bygges i mange bakgårder. Forslaget som skal behandles i Bygningsrådet i neste uke, sier også at det ikke er nødvendig at den gjeldende veiledende byggehøyden på fire etasjer gjelder hele Midtbyen.

Dette er viktige signaler fra bystyrets største parti. Høyre ønsker velkommen etter, men det er tross alt Ap som har makt til å gjennomføre denne viktige endringen. Uansett utfall av høstens valg, vil det stå et bredt flertall bak et krav om fornying i Midtbyen.

En ny midtbyplan vil ikke innebære noen revolusjon for Midtbyen. Det er verken nødvendig eller ønskelig, men det gir en helt nødvendig forutsigbarhet og det peker på et viktig mål om at det rett og slett må bli mer aktivitet i Midtbyen. Skal Midtbyen fortsatt være Trondheims vitale sentrum, må det være handel, og skal handelen blomstre, må det bo folk i Midtbyen og det må være mange arbeidsplasser der.

I debatten som kommer, vil det bli hevdet at trebyen og Trondheims historiske sentrum er i fare. Vi har tillit til at bystyret aldri kommer til å gå inn for tiltak som rokker ved Midtbyens helt spesielle status og posisjon. Derimot kan Midtbyen være truet hvis utviklingen fortsetter som i dag. De siste tiårene er Midtbyens posisjon som handelsområde blitt svekket, og mange boliger er blitt bygd til dels langt fra sentrum.

En ny midtbyplan er ett av flere virkemidler for å ruste Trondheim til å vokse enda mer, og kan hindre at Midtbyen blir et museum.