Når Trondheims ordfører Ordfører Rita Ottervik (Ap) kommer med fagre valgkampløfter om eldreomsorg, er det ikke overraskende at de første reaksjonene er sterk frustrasjon.

Rita Ottervik (Ap) har vært ordfører i Trondheim siden 2003. Foto: Glen Musk

Trondheims ordfører lover at fire nye år med henne ved roret skal gi flere og bedre utdannede pleiere og bedre eldreomsorg. Hun lover 220 nye årsverk i eldreomsorgen i løpet av neste valgperiode.

Vi tviler ikke på at ordføreren og Arbeiderpartiet vil holde løftet. Spørsmålet er om det er nok, om det går fort nok og om det vil innebære en reell forbedring, eller om det bare vil være flikking på fasaden. Utspillet om eldreomsorgen er underlig også sett i lys av at det for bare noen uker siden ble annonsert at det skal skje en betydelig innsparing i omsorgssektoren i Trondheim kommune. Derfor er det ikke overraskende at de første reaksjonene på ordførerens valgkamputspill er preget av sterk frustrasjon.

Frustrasjonen kommer fra hennes eget velgermessige grunnfjell. Fagforbundet organiserer mange av hjelpepleierne i omsorgssektoren. Per Hjertaas, hovedtillitsvalg i Fagforbundet i Trondheim, er frustrert over at både ordføreren og lederen i hans eget fagforbund er tilfreds med situasjonen. Reaksjonen fra Hjertaas og ansatte ved kommunens sykehjem bunner i en opplevelse av at de må løpe fortere og fortere, og at pleierne ikke strekker til.

Ordføreren og hennes parti bruker alle anledninger til å understreke at Trondheim har gjort et stort løft i antall sykehjemsplasser. Satsingen på kvantitet har gått utover kvaliteten. Det er godt dokumentert at eldreomsorgen, særlig sykehjemssektoren, har store utfordringer og har hatt det i flere år. Det vil bli enda verre etter nye innsparinger. For to år siden kom problemene til syne i form av massive brudd på arbeidsmiljøloven.

Ombud for helse, omsorgs- og oppveksttjenester i Trondheim, Hanne Bruheim, peker i sin årsrapport for 2014 på at bemanningen ved sykehjemmene er for lav, at terskelen for å få sykehjemsplass er blitt høyere og at de som får plass, er eldre og sykere enn tidligere.

Rita Ottervik begir seg ut på en hårfin balansegang, når hun kommer med løfter i eldreomsorgen.