Festivalene gjør Trøndelag til et nasjonalt sentrum for kultur og verdidebatt de neste ukene.

Foto: Leif Arne Holme, Adresseavisen

I dag åpner Olsokdagene på Stiklestad, og det er all grunn til å la seg imponere over den møteplassen Stiklestad er blitt. «Spelet om Heilag Olav» og de historiske omgivelsene danner en flott ramme for religiøse spørsmål, verdidebatt og etisk refleksjon. Olsokdagene løfter spørsmålet om jødenes fremtid i Europa og inviterer til debatt om det brennbare forholdet mellom kirke og politikk. Med Kronprins Haakon Magnus som årets olsokprofil er det åpenbart at også monarkiets rolle vil bli en del av diskusjonen.

Neste uke er det Olavsfestdagene i Trondheim som overtar stafettpinnen. Festivalen har de siste årene funnet en god balanse mellom å være en kirkefestival og å nå ut til et bredere publikum. De har utviklet et kulturelt program som gir noe til de aller fleste. Både Olavsfestdagene og Olsokdagene har klart kunststykket å kombinere religion og verdidebatt med sterke kulturopplevelser og folkelig engasjement. Det er slett ingen selvfølge. At festivalene klarer å løfte de store spørsmålene ut av seminarrommene har stor verdi. Behovet for etisk refleksjon og toleranse er viktig i en verden i stadig endring.

Like sikkert som sommeren er den gjentagende diskusjon om støtte til norske festivaler. Thorhild Widvey (H) hadde ikke vært kulturminister i mange dagene før hun varslet endringer i den omstridte knutepunktordningen. Olavsfestdagene er en av festivalene som nyter godt av å ha knutepunktstatus. De får fast støtte over statsbudsjettet mot å bidra med kompetanse til andre. Dette har møtt betydelig kritikk fra andre festivaler.

Det er alltid sunt å se med friske øyne på hvordan kulturmidler fordeles. Ingen kulturaktører er tjent med å ha klippekort på offentlig støtte. Samtidig må det unike som er bygd opp rundt Nidarosdomen og kirkehistorien ivaretas. Festivalene har ulike forutsetninger for kommersiell drift. Det er derfor svært gledelig at Steinkjerfestivalen er blitt en suksess og at Pstereofestivalen er utsolgt en måned før start. Vi trenger både de rene musikkfestivalene som byr på flotte opplevelser til festivalene som presenterer smalere kultur og inviterer til refleksjon.

Festivalene gjør oss både rikere og klokere.