Kommunereformen risikerer å bli torpedert av unødvendig krangling og politisk spill.

Delte meninger om kommunereformen er ikke noe nytt. I sommer har det bygget seg opp nok en ødeleggende strid om regjeringens prestisjereform. Gjennom flere artikler i Dagens Næringsliv går kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og Helga Pedersen, kommunalpolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, i strupen på hverandre. Bakgrunnen er Aps siste utspill om å fjerne tidsfristen for sammenslåing av kommuner.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har lovet økonomiske gulrøtter til kommuner som slår seg sammen innen juni 2016, men Pedersen mener gulrøttene bør gis uavhengig av når kommuner velger å slå seg sammen. Debatten blir ikke bedre av at Ap og Høyre beskylder hverandre for å drive et uverdig spill om tvang. Begge partier har hatt skiftende syn på hvor langt frivillighetslinjen skal trekkes.

Det er beklagelig at partiene ikke klarer å komme til enighet. Det er bred politisk konsensus om at landet trenger en helhetlig gjennomgang av kommunestrukturen med sikte på færre og mer robuste kommuner. Spesielt Arbeiderpartiet har valgt en underlig strategi i debatten. Partiet, som egentlig støtter intensjonene i reformen, benytter enhver anledning til å kritisere regjeringen. Det kan se ut som at partiet er mer opptatt av å skåre kortsiktige poeng i kommunevalgkampen enn å finne en langsiktig løsning for kommunene.

En opptelling Kommunal Rapport har gjort, viser at bare én sammenslåing er vedtatt. Svært mange kommuner er fortsatt i utredningsfasen. Flere forskere Dagens Næringsliv har snakket, med mener å se en mangel på reell vilje til sammenslåing hos lokalpolitikere. De frykter at kommunene har igangsatt «skinnprosesser». Det er ikke til å undres over at usikre lokalpolitikere håper at kommunereform nok en gang skal gå over. Å gjennomføre viktige reformer krever at politikerne hever seg over taktikk og politisk spill. Det er vanskelig å forstå at Arbeiderpartiet og regjeringen ikke skal finne et kompromiss. Det er grunn til å spørre om partene virkelig har prøvd.

Det er ikke bare regjeringen som taper på at kommunereformen nok en gang blir trenert.