Valglistene er intet vakkert syn i et likestillingsperspektiv. Partiene har sviktet, men velgerne kan rydde opp.

Bare 31 prosent av listetoppene ved lokalvalget 14. september er kvinner. Da er bare partiene som er representert på Stortinget tatt med. 2521 listetopper er menn, 773 er kvinner, ifølge en opptelling Dagens Næringsliv gjorde etter at nominasjonsprosessene var over i vår. Midt-Norge er intet unntak, der 70 prosent av listetoppene er menn i Sør-Trøndelag. I Nord-Trøndelag er andelen kvinner litt høyere.

Velgerne har mulighet til å endre skjevhetene partiene tilbyr på sine lister ved å krysse frem kvinner. Det er ikke gitt at kampanjer for mer likestilling ved valg fungerer etter hensikten. Særlig i lokalvalg, der personfaktoren teller langt mer enn ved riksvalg, blir ofte kjønn langt mindre viktig enn politikk og personlighet. Mange stemmer på listetopper og ordførerkandidater som de tror på og har tillit til - helt uavhengig av hvilket parti de velger ved stortingsvalg.

Det er mer enn et paradoks at lokalpolitikken er så fattig på kvinnelige toppkandidater, mens rikspolitikken har kvinner i toppen på rekke og rad. Det er et demokratisk problem for lokalpolitikken, der paradokset er at partier som Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre har kvinnelige ledere. Statsministeren heter Erna Solberg og finansministeren er Frp-leder Siv Jensen. Næringsministeren, forsvarsministeren, kulturministeren og fiskeriministeren er alle kvinner. LO har igjen en kvinnelig leder, og NHO har etter mange lange mannlige år fått en kvinne som toppsjef.

Samfunnet er langt mer likestilt enn listene til kommunevalget angir. Lokalpolitikken har ikke lykkes med å fornye seg. Andelen kvinnelige ordførere ligger stabilt på rundt 22 prosent, noe som er skandaløst lavt og beskriver problemets alvor. Oppdal er en spennende motvekt, der sannsynligheten for kvinnelig ordfører for første gang synes åpenbar. Alle partier, med unntak for Frp, har kvinnelig toppkandidat.

Likestillingen har kommet meget langt her i landet. Årets kommunevalg har ikke fanget det opp og festet det til valglistene. Men en kampanje mot mannsdominansen i lokalvalget har vi ingen tro på.

Det er velgerne som bestemmer.