Kommunene har brukt økonomiske gullår til å gi sine øverste ledere rause lønnstillegg.

Tarifforhandlingene i offentlig sektor har virvlet opp lønnsstatistikk som er interessant i et bredere perspektiv enn lønnsoppgjøret. Aftenposten refererte onsdag tall fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) for inntektsoppgjørene. Fra 2008 til 2013 hadde kommunale og fylkeskommunale toppledere en lønnsvekst på 30 prosent, mens statens toppledere økte inntektene med 27 prosent. Inntektene for toppledere i små foretak i det private næringsliv økte med 16 prosent, mens andre lønnstagere hadde en lønnsvekst på 22 prosent i samme periode.

Statistikken viser at toppledere i det offentlige reduserer etterslepet til privatansatte ledere. Tallene avslører videre at det offentlige har valgt å gi langt større lønnstillegg til rådmenn og andre toppledere enn til de øvrige ansatte. Et tredje perspektiv er at privat sektor i disse årene har vist et slags måtehold. Den offisielle lønnsstatistikken gir også et interessant perspektiv på hvordan kommunal sektor prioriterer.

Utviklingen i Norge de siste årene viser at kommunene kan tilføres nærmest ubegrenset med penger, men likevel vil behovet for nye ressurser øke enda mer. Det er ikke rause kommunalministre som er hovedårsaken til at kommunene har noen økonomiske gullår bak seg, selv om også dét har bidratt. Den viktigste årsaken er at Norge på høygir har gitt kommunene rekordstore skatteinntekter.

Kommunene bruker nok den økonomiske romsligheten fornuftig, til tjenesteproduksjon som kommer innbyggerne til gode. Så kan det diskuteres om det er fornuftig at kommunene også har benyttet sitt økonomiske armslag til å jekke opp den øverste administrative lederen langt mer enn andre ansatte. Det er gode argumenter for at toppledere i det offentlige bør ha bedre betalt. Men mange av argumentene gjelder også for de fleste andre offentlig ansatte.

Lønnsstatistikken for rådmenn vil være et argument for de ansatte i lønnsforhandlingene. Det er også en advarsel til ordførere og formannskapsmedlemmer om at utviklingen ikke kan fortsette.

Flere enn de ansattes organisasjoner vil protestere hvis rådmenn skal bli en ny skattebetalt lønnsadel.