Politiet er avhengig av å ha høy tillit i befolkningen. Den kan bli svekket når hverdagskriminalitet blir nedprioritert.

Politiet har tradisjonelt høy tillit i befolkningen i Norge. Foto: Andersen, Aleksander, NTB scanpix

I dagens avis skriver vi om en mann som er kritisk til at politiet har henlagt et tyveri han selv mener er oppklart. En person tok seg i høst inn på eiendommen hans og stjal blant annet en sykkel. Tyven ble filmet av mannens overvåkingskameraer. Men politiet mener at bildene ikke er så identifiserende at de holder som bevis i en rettssak. Saken er derfor henlagt på grunn av bevisets stilling.

Vi kan ikke ta stilling til hvorvidt politiets vurderinger i denne saken er korrekte. For at det skal tas ut tiltale mot en mistenkt person, må politiet ha holdbare bevis for å vinne frem i rettssalen.

Dagens sak er en av mange der folk føler at politiet ikke tar hverdagskriminalitet på alvor, og at saker blir henlagt på tynt grunnlag. Det er lett å bli opprørt over at brevet om henleggelse av anmeldte saker noen ganger ser ut til å komme mer eller mindre automatisk, særlig i saker som gjelder hverdagslig kriminalitet: Innbrudd, naskeri, tyveri, skadeverk, heleri, bedrageri, slagsmål og mindre alvorlige narkotikasaker.

Det vakte oppsikt da politimester Bjørn Vandvik i Romerike politidistrikt nylig ga en intern instruks om å henlegge denne typen saker. Begrunnelsen var at distriktet hadde nesten 3000 uoppklarte saker og at man måtte ta et krafttak for å få dem unna. For å klare dette ville politimesteren nedprioritere etterforskning av mindre alvorlige saker. Dette reagerte Riksadvokaten på, og politimesteren fikk beskjed om at også hverdagskriminaliteten skal tas på alvor.

Romerike politidistrikt er ikke alene om å ha mye ugjort. Tilsammen har politiet i Norge over 44.000 uoppklarte saker, meldte NTB nylig. Regjeringens mål er å redusere antallet slike saker til 36.000 i løpet av året. Med begrensede ressurser er det forståelig at politiet vil prioritere større saker. Men etaten har de siste årene fått økt sine budsjetter. Ressursene må brukes slik at politiet kan arbeide på en måte som bidrar til å bevare tilliten i befolkningen.

Folk må vite at de får hjelp når de går til politiet.