«Trondheim kommune har en ukultur i sin personalpolitikk» skriver Lisbeth Ovidie Storvik i dette debattinnlegget.

Trondheim kommune hadde i 2016 fått bevilget fra det politiske flertallet, med Trondheim Ap i spissen, 62,5 millioner på helsebudsjettet til eldreomsorgen, som ikke ble brukt. Det ble det store avisoppslag av.

Rådmannen tok pengene til andre formål uten politikernes viten (ja, visste de virkelig ikke?) Pengene ble brukt til asfalt og lignende i stedet for økt grunnbemanning og flere helsefagarbeidere og sykepleiere i heltid.

I 2017 er det 55 millioner av kronene bystyret har vedtatt skal gå til helse som ikke er brukt så langt. Det er altså et planlagt mindreforbruk som rådmannen i Trondheim ikke respekterer skal gå til eldreomsorg.

Les også: Nå «sparer» kommunen enda mer penger på eldreomsorg i Trondheim

Les også: Trondheim brukte 50 millioner mindre på eldre enn planlagt

Vil ikke lytte

På toppen av det hele melder en av helselederne seg ut av Norsk Sykepleierforbund fordi hovedtillitsvalgte Torbjørn Solberg ikke har «riktig» retorikk når han sier ifra om at dette ikke er akseptabelt. Ja, er det stilkarakter på å kalle en spade en spade?

Jeg tenker at bystyrets representanter i Trondheim Ap ikke vil lytte til de ansattes representanter når rådmannen gjentar mindreforbruket og viser politisk forakt for de ansatte i eldreomsorgen. 55 millioner er forferdelig mye penger, og de «forsvinner» ikke til andre formål uten politisk viten.

Vi vet hva som skjer med Arbeiderpartiet når vi ikke lytter til folkets røst, ikke sant? Det er forferdelig kort tid til kommunevalget. Politisk og administrativt dårlig helsestyrte ømme tær blir knust av en trampende horde av velgere som ikke vil finne seg i det.

Opptatt av debatt? Les også: Vis meg de som frivillig arbeider et kvarter kortere her og der, for så å måtte jobbe på lørdager

Få med deg denne bildeserien: Sjekk hva folk skriver på veggene (usensurert)

Ukultur

Trondheim kommune har en ukultur i sin personalpolitikk med at de gjerne vil kvitte seg med sine kritiske røster og bedriver fryktkultur. I 2014 (tror jeg det var) sa 1700 ansatte i medarbeiderundersøkelsen at de kjente seg trakasserte på arbeidsplassen.

Disse ansatte har familie og venner de snakker med, og Trondheim kommune har etter hvert fått et særdeles dårlig omdømme langt utenfor byens grenser under ledelse av Trondheim Ap.

Når vi sykepleiere blir trakasserte på arbeidsplassen og ikke blir møtt med respekt når vi sier ifra, får det den konsekvens at det ikke blir enkelt å få en hel yrkesgruppe til å forbli tause om arbeidsforholdene vi jobber under. Det blir ikke bedre arbeidsmiljø av dårlig helsepolitisk økonomistyring.

Derfor må hovedtillitsvalgt Torbjørn Solbergs «retorikk» politisk lyttes til med «den ytterste tystnad». Det blir ikke bedre eldreomsorg av mindreforbruk og ømme politiske tær.

Hør våre kommentatorer snakke om statsbudsjettet, Trond Giske, Snømannen og sykkelbyen Trondheim

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter