Skribenten bak innlegget «Bak fasaden» er vinneren av vårens Snakk ut-konkurranse.

– Jeg skrev til Snakk ut fordi jeg ønsket å fortelle historien min, og vise at dette faktisk er et problem som man må ta på alvor. Det har jo vært veldig mye snakk om «flink pike-syndromet», men det har bare vært med det. Jeg vil vise at det er noe som krever oppmerksomhet, og hensyn fra de rundt, forteller Flink pike (17).

Hun er vinner av vårens Snakk ut-konkurranse, og får med det et visagavekort på 1000 kroner. I innlegget «Bak fasaden» skriver innsenderen, som ønsker å være anonym på trykk, om det å legge så stort press på seg selv at man blir syk. For det var nettopp det som skjedde da Flink pike begynte på videregående.

«Kroppen min streiket. Jeg skjønte ingenting, jeg var vant til å kunne gjøre alt. Plutselig begynte jeg å spy opp alt av mat. Jeg var mye borte fra skolen fordi jeg var syk. Jeg var sliten. Jeg hadde ingenting å gå på.», skriver hun.

Fokus på innholdet

Mange har lest innlegget, og har selv skrevet inn til Snakk ut. «Husk at det å virkelig være stolt av seg selv noen ganger er veldig bra for både deg og de andre rundt deg», skrev Eliska Tobola (17). Helene Margrethe Svendsen (16) skrev i sin kommentar at man må huske å gi seg selv ros for det man klarer.

– Jeg har fått veldig mye respons, ikke rett til meg selvfølgelig, for det er anonymt, men det er noen som vet om det, og de har merket veldig mye prat om innlegget mitt. Så det er jo tydelig at det var noe med innlegget som gjorde at folk reagerte, sier Flink pike.

For henne var det viktig å skrive et innlegg der innholdet, og ikke personen, var i fokus. I tillegg ønsket hun å nå ut til de voksne, som kanskje ikke er klar hvor alvorlig flink pike-syndromet kan være.

Gi unge en stemme

– Jeg ønsket å gi andre jenter og gutter som har opplevd det samme en stemme, som ville bli lagt merke til. Ikke bare hos min generasjon, men hos foreldregenerasjonen. Dette er noe de fleste voksne tenker ikke kan skje. Ikke når man er så ung, for dette kan jo sammenlignes med «å gå på veggen» når man er 40 år. At det skjer elever på grunnskolen eller videregående er kanskje litt uvirkelig, og for de fleste er det veldig lett å forveksle det med spiseforstyrrelser, noe det ikke er. Det er ingen fasit på hvordan man reagerer på det evige presset, men en ting er sikkert, vi er for flinke, og vi gir oss ikke før kroppen vår rett og slett velger å reagere for oss, forklarer 17-åringen.

Flink pike synes det var godt å skrive innlegget, og er glad for at hun gjorde det. Det viktigste når man skriver leserinnlegg, mener hun er å ha klart for seg hva budskapet er.

– Og selv om det skal i avisen, trenger man ikke skrive advokat-språk. Husk at dette skal ut til Ola nordmann, de skal forstå, de skal skjønne og ikke minst få budskapet servert, understreker hun.