Kan vi foreslå et lite forskningsprosjekt: Hva er det som gjøre trøndere så gode i idrett?

Adresseavisens kommentator tar til ordet om et forskningsprosjekt på trønderske vinteridrettsutøvere. På bildet ser vi trønderhopperen Anders Bardal. Foto: Petr David Josek

Det var norsk idretts superlørdag. Aldri før har vel norske utøvere vunnet i så mange grener samtidig. Søndagen ble ikke dårlig den heller med storeslem i skiskyting og vi kan fastslå at vi står midt oppe i en storhetstid uten sidestykke for norsk vinteridrett.

Ser man nærmere etter så var de trøndere alle som vant denne eventyrlige lørdagen. Ja, det skal innrømmes at vi måtte ha litt hjelp i laghoppingen, men det var faktisk Vegard Haukø Sklett og Anders Bardal som avgjorde i konkurranse med de to beste østerrikerne.

Trøndelag med knapt 450 000 innbyggere slo idrettsstormakten Russland med 30 millioner i ryggen under OL i Vancouver. Denne landsdelen var vel strengt tatt beste «nasjon» i siste ski-VM. Selv om tradisjonene er aldri så sterke, så har vel trøndersk idrett aldri opplevd maken til denne usannsynlige lørdagen.

At Trøndelag har den beste utøveren i langrenn for menn og kvinner, har det ikke vært den minste tvil om de siste sesongene. Emil Hegle Svendsen har vært den klart mestvinnende skiskytteren de siste sesongene, så hans seier kom heller ikke som noen bombe.

I hopp og kombinert derimot kommer overraskelsene på løpende bånd. Granåsen Skiteam leverte årets tredje verdenscupvinner da Jan Schmied dukket opp som troll av eske i spurten i Ramsau. Han gjentok det Magnus Krog og Håvard Klemetsen har klart før ham. Nå er det bare den beste av dem, Magnus Moan, som ikke har vunnet denne sesongen. Det er bare å glede seg for det kommer mer!

Når det gjelder hopp, så er vi vitne til en eventyrlig forvandling. Etter at de norske hopperne dummet seg ut i den første lagkonkurransen, så det ut som de hadde fått montert vinger i Harrachov. Ikke ett dårlig hopp av åtte. Da østerrikernes forsprang skrumpet inn, var det supermennene Kofler og Schlierenzauer som sviktet og Vegard Sklett og Anders Bardal som holdt hodet kaldt. Anders Bardal har ikke vært den flinkeste til å takle press når han sitter igjen alene på toppen, men etter at han fikset det i lagkonkurransen, så kan han fikse alt. Det kommer mer fra den kanten også.

Vi som bor i denne landsdelen, skal ikke hovere over suksessen, men vi skal ta oss tid til å nyte øyeblikket og glede oss med de som gjør jobben. Kanskje skal vi investere i en analyse eller et forskningsprosjekt for å finne årsakene til suksessen? Det kan være en nyttig investering for å skape flere vinnere. Noe har med en sterk skikultur og toppidrettskultur å gjøre og mye henger sammen med de gode utdanningsmiljøene rundt Heimdal og Meråker videregående. Vi skal ikke glemme å takke alle de ivrige ildsjelene og dyktige trenerne som står bak.

Akkurat mens dette skrives får jeg en ny stor lokal opptur i kvinnenes skiskytterstafett. Elise Ringen var strålende og Synnøve Solemdal var overnaturlig da de snudde opp ned på vår oppfatning av skiskytterjentene. Av alle helgens fantastiske norske prestasjoner var Solemdals tredje etappe den morsomste. Norges vinnerlag besto av tre løpere fra Midt-Norge, bare så det er nevnt.

Solemdal og Ringen er to av de som skal sikre regionens posisjon som norsk idretts viktigste rekrutteringsbase.

Med slike utøvere er vi sikret flere gode lørdager.

Adresseavisens kommentator tar til ordet om et forskningsprosjekt på trønderske vinteridrettsutøvere. På bildet ser vi trønderhopperen Anders Bardal. Foto: Petr David Josek