Helseministerens utspill om lovlig heroinrøyking er et forsøk på å bryte med seiglivede tabuer i norsk narkotikapolitikk.

Jonas Gahr Støres forslag om å tillate rusmisbrukere å røyke heroin, er forsiktig, men likevel kontroversielt. Den norske debatten om narkotika er omgitt av frykt for følgene av enhver liten liberalisering, av nulltoleranse og lovforbud. På denne sektoren er det politiske motet og viljen til nytenkning minimal. Derfor er helseministerens forslag en betimelig kile inn i den bastante motstanden mot å se etter nye veier i ruspolitikken.

Forslaget om å gi tunge rusmisbrukere et lovlig alternativ til heroinsprøyta, er en pragmatisk tilpasning til en stygg virkelighet: Norge har i årevis ligget på verdenstoppen i overdosedødsfall. I 2011 døde 294 personer etter overdoser, som regel heroin. Det er et uverdig uttrykk for en narkotikapolitikk som på flere områder har spilt fallitt. Det finnes over 10.000 sprøytenarkomane i Norge. De fleste er syke mennesker, men blir behandlet som kriminelle. Rusmisbruk blir stort sett finansiert gjennom kriminalitet.

Støres sterkeste argument for å få tilslutning til avkriminalisering av heroinrøyking, er at det vil minske risikoen for overdosedødsfall. Det vil også redusere faren for smittsomme sykdommer som ofte følger med heroinsprøyter. Helseministeren ser for seg at kommunene skal legge til rette for heroinrøyking i lovlige former i sprøyte- eller røykerom, eller andre avtalte områder.

Mye må avklares nærmere før en slik ordning kan settes i verk. Det er uklart om brukeren selv må skaffe røyken. Det finnes ikke sprøyterom andre steder enn i Oslo. Heroin som inhaleres har svakere effekt enn den som settes med sprøyte. Skal overgangen til røyk være et reelt alternativ, må røyken gjøres lettere tilgjengelig.

Støre går ikke så langt som Stoltenberg-utvalget, nedsatt av tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen i 2010. Utvalget foreslo at de tyngste brukerne skulle få heroin på blå resept, en ordning som har gitt gode resultater i en rekke europeiske land. Dette ble aldri gjennomført, etter sterk motstand fra de fleste politiske partiene, med unntak av Venstre.

Støre forsikrer at han ikke vil åpne for heroinassistert behandling av rusmisbrukere, slik mange på den liberale siden i narkopolitikken ønsker. I neste uke legger han frem en stortingsmelding om rusfeltet. Her bør det ligge mye mer enn lovlig heroinrøyk. For Støre har mange andre uløste oppgaver å ta tak i når det gjelder avrusning, oppfølging og behandling av alle grader av rusmisbruk.

Under den nåværende regjeringen er en rekke privatdrevne behandlingstilbud og – kollektiv for misbrukere lagt ned, fordi det offentlige ikke vil bruke dem. Nye tilbud i offentlig regi er ikke bygget ut i samme takt, og ventelistene for behandling er lange. I ventetiden kan veien til heroinsprøyta være kort.

Støre viser vilje til å tenke nytt. Forslaget hans bør være akseptabelt. I beste fall kan det redde liv.