MENSEN! MENSEN! MENSEN!

Hvis du hadde spurt den 18-år gamle Erlend om å skrive denne teksten hadde han nok ikke skjønt noen verdens ting. Den 25 år gamle varianten derimot skjønner kanskje ikke så mye han heller, men nå er han i det minste åpen. Åpen for å snakke om, og ikke minst lære alt det jeg skulle ønske jeg allerede visste om kvinnekroppen.

En kveld i høst, i den koselige studentbygda Volda, ble jeg og kompisen min Fredrik sittende oppe å prate med kjæresten hans Karoline. Dette var i tiden da Nomi Oslo virkelig bommet på bruken av «kvinnehelse» opp mot skjønnhetsklinikken deres. Dette ble tema for samtalen i de sene nattetimene. Det var da Fredrik og jeg virkelig kom til kort. Vi har jo alt for lite kunnskap om hva kvinnehelse er for noe! Etter hvert som samtalen gikk, og Karoline fortalte, sperret vi opp øynene mer og mer. Du kan si det dukket opp mange spørsmål den kvelden.

«Er det bivirkninger på prevensjon?» «Hvordan er det å ha mensen?» «Hva med kjønnssykdommer?» «Hvordan fungerer sex best for jenter?» «Hva vet vi om kvinnesykdommer?» «Hva er endometriose?» «Hva er kvinnehelse egentlig?» Og hva med det psykiske aspektet? Hvordan er det å være jente i 2022?

Vi kom fram til at det var mye å ta tak i, og snakket om hvor spennende det hadde vært å lage podkast. En podkast som gikk nærmere inn på alt det kvinner opplever gjennom livet, bare sett fra oss gutta sitt perspektiv. Det var da Karoline smalt til med tittelen på hele prosjektet: «MENN OM MENSEN!» Vi var solgt. Nå skulle vi lage en arena hvor også vi gutta kunne melde oss på i samtalen. En samtale vi aldri før har vært med på. En samtale jeg føler vi på mange måter har blitt holdt vekk fra.

I kjølvannet av debatten rundt å markedsføre skjønnhetsbehandlinger som kvinnehelse, startet journaliststudentene en podkast for å få mer innsikt og åpenhet rundt ekte kvinnehelse. Foto: Mads Thygesen

Ja, hvor var vi egentlig da jentene først lærte om mensen? Vi var vel for opptatt med å spille fotball og kaste buse på hverandre. Det skal sies at det kanskje ikke er barneskolen som er arenaen hvor gutter er mest forståelsesfulle, og at det hadde vært bedre å høre mer om det på ungdomsskolen og videregående. Jeg tenker generelt mer åpenhet rundt alt det vi opplever i livet hadde vært fint å høre mer om. Det skal i alle fall ikke være flaut å ha mensen. For man skal liksom ikke prate høyt om mensen. Jeg ser ikke lenger hvorfor mensen skal være et «fy» ord. MENSEN! MENSEN! MENSEN! Nå tenker jeg at det bare er å venne seg til lyden av det. MENSEN! MENSEN! MENSEN! Hvis det gjør litt vondt å lese er det bare å lese det en gang til.

Jeg synes det var litt rart å prate om først jeg også, men nå etter å ha pratet masse om det, føler jeg meg mye bedre. Halve befolkningen på jorden blør hver eneste måned. Da må det nesten være greit å vite hva det går ut på, hvorfor det kan gjøre så inderlig vondt, og hvorfor noen faktisk sliter så mye med smerter at det på mange måter kan ødelegge livskvaliteten deres.

Kari Løvendahl Mogstad Foto: Nicol Herec

Vi er så heldige å ha med oss Kari Løvendahl Mogstad gjennom hele podkast-sesongen som vår faste huslege. Hun nevner at en av utfordringene rundt kvinners helse har vært at helt vanlige plager og lidelser som jenter og kvinner sliter med hver eneste dag, har vært pinlige å snakke om, og ikke minst tabubelagt. Blant annet mensen, eller smerter og plager i underlivet, som ved samleie. Hun sier også at det er et faktum at kvinners kropper og helse har blitt mindre forsket på enn menn sine. Hvis vi gutta kan være med på å bryte dette tabuet, og få mer fokus rettet mot forskning på kvinnehelse, så tenker jeg KJØR!

Under innspillingen av «podden» har vi lært mye om smerter jenter og damer kan ha som er så krevende at man må oppsøke lege. Etter å ha pratet med Elisabeth Larby, lederen i Endometrioseforeningen, lærte jeg at det i Norge tar gjennomsnittlig sju år å få stilt diagnosen, endometriose, og at rundt 25 prosent av kvinner med underlivssmerter har denne sykdommen. En rekke kvinner får feildiagnoser spesielt grunnet at smertene kan minne om mensensmerter.

Jeg har også fått høre historier av jenter som blir møtt av fastleger som ikke har nok kunnskap til å forstå. Elisabeth kommer selv med sin egen sterke historie i podkasten som for meg var helt vanvittig å høre om. Hun ble lenge ikke trodd, og tanken på at man i tillegg til å leve i et smertehelvete, ikke skal finne ut av hva det er for noe, må være utrolig frustrerende. Hvis flere hadde visst om endometriose ville vi allerede hatt en kur, sier foreningen. Da er det kanskje greit at vi gutta lærer oss litt mer om det.

Nå vil noen helt sikkert si at det ikke er så lett å være mann heller. Det at vi nå virkelig tar et dypdykk i alt som foregår i og rundt kvinnekroppen, gjør ikke nødvendigvis at vi glemmer å prate om utfordringer vi menn møter i livet. De er helt klart mange de også. Det er bare det at i denne podkasten var det damene sin tur. Nå skal vi som unge menn i 2022 lære om alle utfordringene en kvinne går gjennom i løpet av livet. Vi skal bryte tabuer, og vi skal sammen komme et skritt nærmere en bedre hverdag for oss alle. Er det noe vi menn har godt av så er det mer åpenhet.

Noe av det lureste Fredrik og jeg har gjort var å lage podkast med venninnene våre Magdalena og Karoline. Det har åpnet opp en dør for oss til en helt ny verden. Håper vi kan bidra til å gi folk bedre innsikt og samtidig skape mer åpenhet. MENSEN! MENSEN! MENSEN!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!