Hva blir Storbergets neste trekk? Å sette feierne inn i kampen mot voldtektsmennene?

Hovedstaden er blitt et utrygt sted å ferdes for unge kvinner. Dixie ressurssenter for voldtatte i Oslo har registrert 69 overfallsvoldtekter hittil i år.

Justisministeren sliter med å forklare hvorfor politiet ikke makter å gjøre hovedstaden i verdens beste land å bo i til et trygt sted å bo for unge kvinner. Men han har tross alt foreslått å be parkeringsbetjentene om hjelp.

Langt viktigere er hans beskjed om at "nå må gutta ta ansvar". For han har selvsagt rett i at det er vi menn som eier voldtektsproblemet.

Hvordan skal han så få menn til å forstå dette?

Oslo-politiet har 23 planer og utredninger i sin strategi i kampen mot voldtektsmennene. Knut Storberget sa forleden at han vil ha enda en plan.

Louiza Louhibi er 21 år. Hun var bare 17 år da hun ble utsatt for en grov overfallsvoldtekt i Oslo. Nå har hun fortalt om sitt livs mareritt til pressen. _ Det er som om noen dreper sjelen din, sier hun.

Hun forteller også om rettssaken som fulgte mot gjerningsmannen, en afrikansk asylsøker i Norge, som dessuten hadde voldtatt tre andre kvinner. Han ble dømt til syv års forvaring.

21-åringen sier: - Folk tror at det er over, når overgrepet stopper. Slik er det ikke.

Nei, selvsagt ikke. Det er da fortsettelsen begynner for den som har blitt utsatt for en voldtekt. Skammen, redselen for at det skal skje igjen. Og redselen for at voldtekten har ødelagt muligheten for et naturlig forhold til kjærlighet og sex for resten av livet.

Louiza måtte dessuten gå på HIV-medisiner etter voldtekten.

Heldigvis er 21-åringen en sterk kvinne. Hun valgte å møte gjerningsmannen i retten. For hvorfor skulle han få skygge unna henne? Hun ville at han skulle se henne, høre henne.

- Han så bare ned i bordet. Men han hørte meg, sier hun.

Nå oppfordrer hun andre voldtektsofre til å anmelde overgrepet med en gang. - Det hjalp meg enormt. Da hadde jeg gjort mitt, følte jeg. Nå kunne politiet gjøre sitt. Det er vanskelig, men la skammen ligge. Det er ikke din skyld.

- Kvinner kommer seg ikke til voldtektsmottaket, anmelder ikke i tide, for de skammer seg sånn. Det føles som om samfunnet ikke vil lytte til oss. Som om vi skal gjemmes bort, sier Louiza.

De siste seks årene er det anmeldt mer enn 250 voldtekter i Oslo. Herdis Magerøy, leder for Dixi ressursenter, mener justisministeren hittil har bidratt med lite annet enn ord. Nå er det på tide med handling, sier hun.

Samtidig er Oslos borgere i ferd med å etablere borgervern, mens Høyres Andrè Oktay Dahl ønsker å kalle reservepolitiet ut i gatene. Oslo-politiet har på sin side satt inn 20 ekstra politifolk i helgene fra fredag kveld som skal patruljere de stedene i hovedstaden hvor det skjer flest voldtekter.

De færreste ønsker at landets største byer skal ha gater og torv overbefolket av uniformert politi. Samtidig er det nettopp synet av politi i gatene som skaper trygget for den som er ute i ærlig ærend og utrygghet for den som er ute for å legge livet til unge kvinner i ruiner.

Det er også foreslått dobling av fengselsstraffene.

Storberget må ta med seg det beste i disse rådene. Borgervern må resultere i en økt satsning på ordningen med Natteravner, som gjør en formidabel innsats landet over i forhold til å holde øye med ungdommen i midnattstimen. Politiet må få ressurser til å øke innsatsen. Strengere straff har preventiv virkning.

Men det må mer til for å få bukt med voldtektsmennene. Og det er her bidraget fra ei ung jente i et muslimsk hjem i Oslo er så verdifull.

Det krever styrke og mot å stå frem med en historie av et slikt kaliber som den 21 år gamle Louiza forteller. Og Louizas høyeste ønske er at hennes historie skal bidra i kampen mot voldtekter.

Den gjør det. Den gjør oss alle nok en gang oppmerksomme på omfanget av skaden en voldtekt medfører.

Uansett hvor pinlig det er: Det er opplagt at vi må minnes på at noen menn i de forskjelligste miljøer verden over tror at de har rett til å voldta kvinner. Til å frarøve kvinner retten til å bestemme over seg selv.

Her er utdrag fra dommen mot gjerningsmannen i Oslo tingrett:

"Søndag 28. oktober 2007 ca. kl. 05.00 i Drammensveien 89 i Oslo, slo han Louiza Louhibi i ansiktet, dro henne i håret, holdt hånden foran munnen hennes slik at hun fikk pustebesvær, samtidig som han uttalte at han ville drepe henne dersom hun ikke tok av seg bukse og truse. Av frykt for sitt liv oppga Louhibi all motstand".

Jeg vet ikke hva slags plan det er justisministeren vil legge frem neste gang, men jeg vet at den må være god.

Det gjør sterkt inntrykk å bli kjent med Luizas historie, og det var ikke tilfeldig at gjerningsmannen ikke løftet blikket fra bordplaten da de to møttes i Oslo tingrett.

Jo, men voldtektsmenn leser ikke den slags. Og de vil uansett ikke la seg påvirke, sier mange.

Justisministerens nye plan bør likevel inneholde et pålegg til alle menn om å lese Louizas historie.