Kanskje skal vi innse at Petter Northug aldri kommer til å vinne Tour de Ski. Kroppen hans er ikke skapt for denne konkurransen.

herese Johaug er Northugs rake motsetning, en løper som har kropp og muskler tilpasset Tour de Ski. Denne gang var formen litt for dårlig og iveren litt for stor. Må ta grep: Petter Northug kan bli tvunget til å ta noen grep som går utover hurtigheten spurtegenskapene om han vil vinne Tour de Ski. Foto: MARIANN DYBDAHL

Val di Fiemme: Heldigvis vil ikke Petter selv se det slik. Ingen ting trigger ham mer enn det å tape. Nå har han tapt så mange Tourer, at det går ekstra prestisje i å ta revansj.

Og det kan være mulig å knekke forbannelsen hvis han er villig til å legge enda mer trening i bunnen.

Ingen vinner flere enkeltrenn og ingen har større repertoar enn Petter Northug, men det er to begrensninger han må leve med. Den ene er de nærmere ti ekstra kiloene som han må bære opp bakken. Det er de samme kiloene som gir ham fordeler i sprint og spurtoppgjør, derfor bør han ikke slanke dem vekk for denne ene konkurransen.

Det andre momentet som det ikke har vært særlig fokus på, er det fysiologiske aspektet. Petter Northugs kropp er ikke tilpasset denne type konkurranse. Litt for mange ganger har vi sett hvordan Northug slukner litt på slutten av Tour de Ski. Kanskje er det ikke helt tilfeldig?

Min forholdsvis lite vitenskapelige teori er testet ut på en del mennesker med bred erfaring i skimiljøet. Så langt er den i hvert fall ikke avlivet. Tvert imot er dette en teori som flere heller mot.

Northug har hurtige muskelfibre og forholdsvis mye muskulatur til utholdenhetsutøver å være. Hans muskulatur trenger mer tid enn konkurrentenes til å restituere seg. Typisk nok fikk Northug trøbbel da han måtte gå renn fire dager på rad. Hadde det vært en hviledag mellom rennene i Toblach og Val di Fiemme som tidligere år, så kunne alt sett bedre ut.

FIS legger programmet for Tour de Ski og løperne må pent tilpasse seg gitte rammer. Vi nordmenn kan ikke klage over at to av øvelsene passer Petter Northug dårlig, selv om den lange fra Cortina til Toblach og den siste bakken har ødelagt sjansene hans. I tillegg kommer belastningen over tid, som løpere med tynn utholdenhetsmuskulatur takler bedre.

Verdens beste skiløper i kvinneklassen, jeg tenker på Marit Bjørgen så klart, har mye til felles med Petter i muskelbygging. Hun sliter også med restitusjonen når hun må gå renn hver dag.

I teorien kan Petter Northug ta grep om dette selv. Som det går frem av «Den store langrennsboka» som kom ut før jul, trener Petter litt færre timer enn de hardeste konkurrentene. Han tar gjerne livet litt roligere enn mange konkurrenter på våren og forsommeren. Det gjaldt ikke minst i fjor.

I teorien kan Northug øke evnen til å tåle belastning over tid ved å trene mer. Kanskje kan han ta det lille steget som gjør forskjellen i Tour de Ski? Den samme treningsteorien sier at den ekstra treningen kan gå ut over hurtigheten og eksplosiviteten som er hans beste våpen i enkeltrenn.

Så tøft kan det valget han står over for være: OL-gull eller seier i Tour de Ski.

Jeg vil mene at Therese Johaug har seg selv å takke for at hun ikke ble Norges første vinner av Tour de Ski. Etter en ny fantastisk klatreetappe, blir det ekstra ergerlig å tenke på alle sekundene hun rotet bort i et par av klassiskrennene. Særlig den korte 3 kilometeren i Toblach der hun tapte 22 sekunder. Hun kunne minimert tapet ved å ta seg tid til å gå skikkelig på ski – både der og i andre renn.

T

Tour de Ski Northugs Tour-forbannelse fortsetter