Styret i Rosenborg fikk seg forelagt et parfymert virkelighetsbilde. Dritten lå skjult i skuffen til daglig leder.

Foto: VEGARD EGGEN

Det skjer så mye i Rosenborg nå at det er vanskelig å henge med i svingene. Men vi kan forsøke å dra hovedlinjene. Daglig leder Nils Skutle går av. Klubben kommer ut med kjempeunderskudd for fjerde året på rad. Markedssjef Per Mikalsen varsler plutselig sin avgang.

Man trenger ikke være veldig tett på for å se at dette henger sammen. Og hvis vi graver litt dypere så ser vi flere sammenhenger. For eksempel i behandlingen av verdiprosessen. Rapporten, som var full av knusende kritikk mot administrasjonen, ble lagt til kjøling i daglig leder Nils Skutles skuff. Avsløringen utløste Skutles avgang.

Kritikken av rapportering til styret, som for øvrig er meget uvanlig, går på at styret føler at de ikke fikk korrekt informasjon om den økonomiske tilstanden. Prognosene var for optimistiske allerede fra sommeren av. Når sekunderingen fra administrasjonen er feil, så kan også styrets tiltak bli feil – i dette tilfelle mangelfulle.

Mye av det samme skjedde med verdirapporten. Den reelle tilstanden i organisasjonen ble ikke rapportert videre til styret. Denne avisen har tidligere omtalt hvordan side opp og side ned med beinhard kritikk ble redusert til noen vage formuleringer i Skutles presentasjon til de ansatte. Hva fikk styret egentlig vite ut over den presentasjonen?

Her er det mulig å se konturene av en ukultur som har utviklet seg i takt med at problemene tårnet seg opp. Vi kan kanskje kjenne oss igjen, noen hver? Når vi ikke hamler opp med utfordringene, så skyver vi dem ut av syne.

Hvor kommer Per Mikalsen inn? Han var markedssjef og Skutles høyre hånd. De to var samkjørte og da Skutle ble sykmeldt, sto nestkommanderende Mikalsen frem. Den ene dro til slutt den andre med seg.

Rosenborg-styret, som er full av kompetanse på økonomi, kunne ikke lenger sitte med en administrasjon de ikke hadde tillit til. For å komme videre var det nødvendig å rydde bordet. Tidligere innsparinger på opp mot 70 millioner kroner monnet ikke. Nå er doseringen knallsterk med ubehagelige følger for mange ansatte. Handlekraften bekrefter RBK-styrets ønske om å få hele Trøndelags fotballstolthet til å stå støtt igjen. Bærekraftig økonomi i den norske driften må ligge i bunnen.

Jeg tror klubben er nesten ferdig med de dårlige nyhetene nå. Fortsatt gjenstår å avklare et par RBK-lederes involvering i Veigar Pall Gunnarsson-saken. Den verkebyllen er fortsatt under etterforskning hos politiet. Supporterne får bare krysse fingrene for at saken ender med henleggelse.

For øvrig må man stille spørsmål om klubbens egne kontrollrutiner, noe styret heldigvis gjør. Jeg lurer også på hvorfor kontrollkomiteen ikke avdekket at pengene rant ut i alle kroker av Rosenborgs hus.

2011 er året Rosenborg helst skulle hoppet over. Blant dem som har fått hard medfart er klubbens strateg gjennom et par tiår. Nils Skutle var sentral både i utviklingen av Rosenborg og den norske fotballbusinessen. Ingen skal være i tvil om at han var en viktig bidragsyter. Men alle ledere har sin tid. Skutle satt lenger enn de fleste. Trist at han ikke ga seg mens leken var god.

Da kunne han trådt tilbake uten å risikere å miste både ettermæle og etterlønn.

Foto: VEGARD EGGEN