Hvis du får et tilbud som er for godt til å være sant, så er det ikke sant?

Erfaren: Ivar Koteng hvilte på sin kunnskap som eiendomsinvestor da han anbefalte årsmøtet å si ja til utbygging. Foto: KIM NYGÅRD

Tilbudet Rosenborgs medlemmer fikk i går, var av slaget for godt til å være sant. Utviklingen av en asfaltert parkeringsplass til hotell, kongressenter og parkeringsareal ble solgt inn som noe som umulig kan gå skeis. Medlemmene banket gjennom eiendomsprosjektet med høylytte tilrop.

Eiendomskongen Arthur Buchardt er blant de ytterst få som er i stand til å selge sand i Sahara. I går solgte han glatt inn oppfatningen at dette prosjektet vil sende Rosenborg rett inn i Mesterligaen. Knapt noen har lyktes bedre på eiendomsmarkedet enn den halvstuderte rørleggeren, så han er absolutt verdt å lytte til, selv om han holder med fotballklubben Brumunddal.

Heldigvis var det medlemmer som hadde fordypet seg i prosjektet som kom med gode spørsmål og sunne motforestillinger. Et så stort prosjekt, en så avgjørende beslutning for klubben, trenger å bryne seg på sunn skepsis før det bankes gjennom. Slik sett holdt Jan Nystrøm og Bjørn Borthens kveldens viktigste innlegg. Når de som har utviklet prosjektet var i stand til å møte skepsisen med relativt overbevisende argumentasjon, så føles det ganske trygt å sette spaden i jorda.

Det har vært en kontinuerlig oppgang på Eiendomsmarkedet i Norge i 15 år. Den varer ikke evig. Intet tre vokser inn i himmelen, heller ikke Rosenborg – har vi smertelig erfart. Noe av det aller sikreste er at det kommer dårligere tider, eller lavkonjunktur som det heter i bransjen. Og det er det ikke tatt høyde for. Da spørs det om Rosenborg har økonomiske muskler til å stå imot.

Personlig synes jeg Ivar Koteng, påtroppende styreleder, oppsummerte saken best. Han ga skeptikerne medhold i at det er risiko ved denne utbyggingen, større risiko enn det som går frem av konseptet. Han var opptatt av de første årene. Alle som har bygget hus vet at de første årene er de tyngste. Men risikoen slår også inn senere, når leieavtalene løper ut.

I parkering ligger det en betydelig risiko. Noe av risikoen slår inn etter de første 10-15 årene. Nedsiden vurderes til tre millioner kroner på parkering. På hotelldelen vurderte Koteng nedsiden til seks millioner i tapte leieinntekter. Hvis mye går galt, som det av og til gjør, kan prosjektet komme ut ni millioner dårligere enn kalkylen.

Virkeligheten er dessverre ikke så snill at alt går etter planen. Ganske mye går galt. Hva skjer om det går galt? Scandic gjør også feil. Noen som husker at nettopp Scandic måtte legge ned et hotell like i nærheten av Lerkendal? RBK kan sitte med seks millioner i mindre leie. Man risikerer å komme ut med et resultat som er ni millioner dårligere enn prognosen. Likevel landet Koteng på ja-siden.

Ingen tvil om at Rosenborg, først og fremst ved Roar Munkvoll, har gjort en utmerket jobb med dette prosjektet. Det er mye sunn fornuft og lite risiko slik det presenteres.

Kort oppsummert vil jeg si at Ivar Koteng var kveldens vinner. Han vant forsamlingens tillit og ledervalget ble egentlig avgjort i går. Sunn skepsis formulert fra en jovial sjel i beste Rosenborg-ånd.

Så får vi bare håpe at klubbens nye samarbeidspartner, Arthur Buchardt spådom slår inn: Dette er en fantastisk mulighet som vil sikre Rosenborg plass i Mesterligaen.

kjetil.krokseter@adresseavisen.no

Erfaren: Ivar Koteng hvilte på sin kunnskap som eiendomsinvestor da han anbefalte årsmøtet å si ja til utbygging. Foto: KIM NYGÅRD