Det er dårlig utnyttelse av ressurser når hjemmetjenesten må bruke dyrebar tid på å finne parkeringsplass.

Se for deg at du er travel hjemmehjelp som leter etter parkeringsplass når du skal besøke en av pasientene. Men du finner ikke plass, og må feilparkere for at ikke tilmålt tid med pasienten skal gå til spille. Får du parkeringsbot, må du sannsynligvis betale fra egen lomme. Denne situasjonen er det en del ansatte i hjemmetjenesten i Trondheim som kjenner seg igjen i. Slik kan de ikke ha det, og kommunen må finne løsninger som gjør hjemmebesøkene mer smidige.

Adresseavisen skrev fredag om at regulerte områder og parkeringsforbud gjør det vanskelig for hjemmetjenesten å gjøre jobben sin. I mange boligområder er det små veier og få parkeringsmuligheter. Flere av parkeringsplassene ligger langt fra pasientenes hus, og det skaper unødvendig stress hos de ansatte. Helsefagarbeider Lars Margido Iversen i Byåsen hjemmetjeneste forteller at det ofte kan bli et stykke å gå, og at det dermed blir mindre tid med pasienten. For den som mottar tjenesten, er det heller ikke trivelig når hjemmehjelpen har dårlig tid. Besøket er et lyspunkt i en stille hverdag for mange.

Situasjonen blir ikke bedre av at det blir stadig færre parkeringsplasser. I nye borettslag og sameier er det lite eller ingen gjesteparkering. Parkerer hjemmetjenesten ulovlig, risikerer de å få bot som de ansatte i utgangspunktet må betale selv.

Det kan ikke tillates at hjemmetjenesten parkerer hvor de vil. Feilparkerte kjøretøy kan være til hinder for andre kjørende, fotgjengere eller utrykningskjøretøy. Samtidig er det uholdbart at parkeringstrøbbel skal forringe tjenesten for pasienten og stresse ansatte unødig. Det er godt at helse- og eldrekomiteen allerede er på ballen. Kommunen må finne løsninger, leie flere plasser eller tilby alternative framkomstmiddel som gjør at ressursene blir utnyttet bedre. Det er også uholdbart at ansatte må betale boten selv. Ironisk nok kan noen av disse pengene som bøtene utløser, ende opp i kommunens budsjetter. At stressa ansatte skal bidra til kommunekassa på denne måten, er et pussig paradoks.