Det var kanskje flere med meg som nær satte kaffen i halsen under dagsnyttsendingen på NRK radio tirsdag 26. september, da Rønnaug Ødegård, overlege ved fedmepoliklinikken ved St. Olavs hospital, tok til orde for å fjerne boller og lignende fra kantinene og kioskene på sykehusområdet.

Begrunnelsen for utspillet er det hun betrakter som et paradoks, at pasienter som sliter med overvekt eller fedme, møter den slags fristelser i sykehuskantinene, når pleiepersonell råder dem til ikke å spise det hun betegner som usunne matvarer. Det som pasienter serveres under en innleggelse, oppfattes som en modell for hva de skal spise når de kommer hjem etter utskrivelse.

Det som derimot selges i kantinene eller kioskene på et sykehusområde, skal favne mange kundegrupper. Der går ansatte, studenter, pårørende og pasienter.

Pasientene tilhører mange ulike sykdomsgrupper. Da er det ikke slik at «one diet fits all». Hva som oppleves som fristelser, kan være vidt forskjellig, avhengig av sykdomstilstand og preferanser. En ikke ubetydelig andel av pasientene ved norske sykehus har dårlig matlyst og er underernærte. Det som karakteriseres som usunt for en pasient med overvekt eller fedme, kan være noe av det eneste en pasient som er underernært klarer å spise når matlysten er borte.

Ta dere en bolle, oppfordrer Charlotte Peersen, som er klinisk ernæringsfysiolog. Foto: Privat

Pasienter kan ha restriksjoner i kostholdet knyttet til matintoleranser, allergier eller til behandlingen de gjennomgår. En pasient med nyresvikt som går i dialysebehandling og har forhøyede kaliumverdier, vil rådes til å koke grønnsaker og kaste kokevannet i stedet for å spise rå grønnsaker. Skal da kantinen og kioskene fjerne salatbarene eller snackgulrøttene av hensyn til disse? Hvis et sterkt allergisk barn er innlagt på barneavdelingen og reagerer med livstruende symptomer selv ved spor av nøtter, skal da kantinene og kioskene fjerne alle nøtteposer fra hyllene? Når innleggelse og behandling blir en tøff belastning for pårørende, skal de da ikke kunne gå i en av kantinene og kose seg med noe godt til kaffen for å koble av en kort stund?

Samme morgen som nevnte utspill kom under NRK sin dagsnyttsending på radio, kom også et innlegg om den økte forekomsten av spiseforstyrrelser. Karakteristisk for pasienter med en spiseforstyrrelse, er at de har et forstyrret forhold til mat, spising og kropp. En del av behandlingen vil være å utvikle et mer normalt og avslappet forhold til mat, hvor det er plass til både boller og sjokolade innimellom. Å da få høre fra en autoritet som en lege, at boller, svele og kaker betraktes som usunt, kan tas til inntekt for at det er helt riktig at de selv utelukker slike matvarer fra sitt matrepertoar.

Forbuden frukt smaker best, heter det i ordtaket. En polarisering i sunn og usunn mat er neppe en farbar vei å gå for å endre adferd, som står sentralt i behandling av personer med overvekt eller fedme. I helsepedagogiske teorier finnes derimot strategier som hjelp til å håndtere fristelser. Én av disse strategiene kan nettopp være å unngå fristelsene ved for eksempel å ikke ha dem i hus, ikke at fristelsene skal fjernes fra steder folk kan kjøpe seg mat. Fristelser vil personer med overvekt eller fedme, som alle oss andre, møte overalt ellers i samfunnet. I et balansert kosthold skjelnes det mellom hverdag og fest med plass til den slags matvarer i moderate mengder en gang iblant.

Så, ta dere en bolle!

Blir man lykkeligere uten skjerm? Møt Michael Stilson som har vært avlogga siden september: Avlogga: Lykkeligere uten skjerm? / Facebook