Drømmen om store muskler er drivkraften på det markedet de sju tiltalte i tingretten skal ha operert på.

LOGGBØKENE: Hjemme hos «trykkern» (44) fant etterforskerne notatbøker. 44-åringen hjalp politiet med å forstå innholdet. Det bidro til at mengden doping som var produsert og omsatt kunne kvantifiseres, ifølge statsadvokat Unni Sandøy. Foto: Pål E. Solberg

Maken til det muskelspillet vi aner under genserne til de tiltalte er sjelden kost i sal 206 i Tinghuset i Trondheim. Noen av mennene i Europas største dopingsak bærer preg av personlig erfaring med enkelte av de stoffene de er tiltalt for å ha tilvirket og solgt i en årrekke. Mens enkelte fremstår med en kropp som må være resultat av målbevisst byggevirksomhet, bærer andre preg av at muskler har veket plass for løsere kroppsvev.

Statsadvokat Unni Sandøy brukte i sin prosedyre mye tid på de to hun mente var hovedmennene fra starten i 2003. Det var "sjef1" og "trykkern", han som produserte nærmere 3,3 millioner piller bestående av stoffer som står på listen over ulovlige dopingmidler.

Deres kunder har vært personer som har brukt anabole steroider for å få store muskler. Mange av dem finnes i de ulike fitness- og kroppsbyggermiljøene her til lands. Med risiko for farlige bivirkninger har de satt sin helse på spill for et tvilsomt kroppsideal. De utgjør et forfengelighetens marked som har vært i stor vekst over flere år, også blant folk som ønsker seg en slankere kropp. I sortementet til de tiltalte har det i tilleg til anabole steroider, også vært viagra og andre legemidler som ikke er tillatt solgt utenfor apotek.

Selv hevder "sjef1" (39) at han trakk seg ut av dopingvirksomheten etter en personlig krise i 2008. Han har forklart at han vilel starte et nytt liv som lovlydig borger. Da kom nye menn inn i businessen og virksomheten tok en mer profesjonell dreining med mer spesialiserte funksjoner. Påtalemyndigheten mener at 39-åringen fortsatte på toppen av nettverket. Det ble også opprettet et eget, lukket nettforum for salg av midlene. Seks av de sju er tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen. Bevisene i dopinsaken er omfattende, med beslaget av selve dopingfabrikken og en rikholdig utveksling av krypterte eposter mellom aktørene som meget viktige bevis. For påtalemyndigheten er det mer krevende å underbygge tiltalen om mafia- enn dopingsvirksomhet, men her er epostene mellom de ulike aktørene, leverandører og kunder meget sterke bevis.

Statsadvokatens prosedyre fortsetter i dag. Flere av de tiltalte kan risikere påstand om inntil 11 års fengsel.