Tone Dorthe Slettens påstand om at Arbeiderpartiet ønsket at ombudets årsmelding gikk under radaren, er rett og slett for uhyrlig til å bli stående uimotsagt. Årsmeldinga fra ombudet for helse, omsorg og oppvekst kommer hvert år til politisk behandling, og er sammen med brukerundersøkelsene og kvalitetsmeldingen et nyttig verktøy i arbeidet med å forbedre tjenestetilbudet til de som trenger hjelp og bistand fra kommunen.

Som ombudet påpeker i meldinga skal den «Tydeliggjøre svakheter og forbedringspotensiale, men kan ikke leses som en generell tilstandsrapport. De fleste har gode opplevelser i møte med kommuneforvaltningen, og mottar gode tjenester». Dette er altså ombudets egne ord i meldinga, og det blir derfor veldig feil å bruke denne som Høyre nå gjør – nemlig som en generell tilstandsrapport.

Trondheim kommune ga i 2022 tjenester til ca 1600 beboere i sykehjem, 2200 mottakere av tjenester i hjemmet under 67 år, og 3500 mottakere av tjenester i hjemmet over 67 år. Antall henvendelser i 2022 til ombudet innen helseområdet var 209, og ombudet sier også i meldinga at en kommunal enhet som er opptatt av å informere om ombudsordningen vil i de fleste tilfeller få flere henvendelser fra ombudet uten at det sier noe om kvaliteten på tjenesten i seg selv.

Det som er viktig er som sagt at vi her har et verktøy til å fange opp hva som ikke fungerer, og at det setter oss i stand til å gjøre noe med det. Det er også viktig at de som ikke er fornøyd med tjenesten gir uttrykk for det, og benytter seg av retten til å klage. Trondheim kommunes ombud for helse, omsorg og oppvekst gjør en god jobb. Det at antallet henvendelser øker er også en indikator på at folk blir mer kjent med ombudet og muligheten til å ta kontakt.

Arbeiderpartiet har sammen med samarbeidspartiene styrt byen i 20 år, og mange husker nok ennå tilstandene for 20 år siden, etter flere år med Høyre-styre, da det blant annet var desperat mangel på sykehjemsplasser. Det var mye å ta tak i etter flere år med et Høyrestyrt Trondheim, og mye er gjort, men mye er ennå ugjort. Det var blant annet viktig for oss politisk å få etablert en Eldreplan som legger føringer for tiltak og økonomi. Eldreplanens opptrappingsplan for bemanning ble vedtatt i 2016, og siden 2016 er det tilsatt 655 nye årsverk innenfor helseområdet. Derfor faller Høyres floskel om at «ingenting er gjort» på sin egen urimelighet. Vårt viktigste grep fremover blir å øke grunnbemanningen og ha tilstrekkelig med sykehjemsplasser, både for langtids- og korttidsopphold.

Samtidig må vi ha nok avlastningsplasser for å støtte godt oppunder den innsatsen pårørende gjør for sine hjemmeboende. Eldreomsorgen har hatt høy politisk prioritet de siste 20 årene , og det skal den også ha i årene fremover. Vi vil samtidig benytte anledningen til å takke alle våre ansatte som hver eneste dag gjør en flott innsats for de av byens innbyggere som har behov for kommunens tjenestetilbud.

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!

Politikerne har sine valgkampsaker – men hva er din? Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no.