Mandag 24. juli ble det skrevet om en gutt som endret juridisk kjønn for å komme seg inn på det prestisjetunge studiet «indøk» ved NTNU, som har skapt mye diskusjon og debatt de siste dagene. Jeg tror som flere at dette vil være én av få tilfeller, men mener det er på tide å ta opp hvor overfladisk og urettferdig kjønnspoeng er i seg selv.

Innføringen av kjønnspoeng hos «indøk» viser nå hvor drastiske konsekvensene av de poengene kan være. Her ble andelen kvinner på studiet har økt fra rundt 40 prosent i fjor, til at 67 prosent som er tilbudt skoleplass i år er jenter, og det er større skjevfordeling i år enn i fjor. Dermed er også alle de mest prestisjetunge studiene nå jentedominert, samtidig som de fleste kjønnspoeng er i favør for jenter. Jeg reagerer sterkt på hvor snarlig kjønnspoengene ble innført, som gir stor usikkerhet for flere som tidligere var nærmest sikret studieplass.

På førstegangsvitnemål er det kun karakterer, realfagspoeng, språkpoeng og kjønnspoeng som definerer hvilket studie du kommer inn på. Kjønnspoeng er det eneste som ikke krever noe form for prestasjon, og er rett og slett urettferdig. Kvalifikasjoner blir nedprioritert til fordel for noe så overfladisk som kjønn. Bør vi ikke da også gi dette til minoriteter i et flerkulturelt Norge? Bør ikke i så fall annen relevant erfaring også spille en rolle?

Vi som politikere har i oppgave å se på hvordan vi kan skape mer likestilt arbeidsliv, men løsningen er ikke å nedprioritere mer kvalifiserte studenter og lage større utfordringer for gutter som allerede sliter mer i utdanningssystemet vårt. Vi må prioritere å styrke organisasjoner og personer som skaper engasjement rundt de kjønnsdominerte yrkene, og fremme de som trives og har en lidenskap for yrket sitt. Vi må også sørge for at karriereveiledning blir høyere prioritert på ungdomsskole og videregående slik at alle elever har kunnskapen de trenger for å ta det rette valget karrieremessig.

Jeg blir selv sivilingeniørstudent til høsten, og vil ende opp som jente i et mannsdominert yrke. Dette er et resultat av en interesse for realfag, og at jeg er i et miljø hvor dette har blitt oppfordret. Jeg har jobbet hardt gjennom videregående for å opparbeide meg karakterer som er gode nok til å komme meg inn på et prestisjetungt studie, og er glad dette er fordi jeg er en av de best kvalifiserte studentene. På samme vis hadde jeg blitt svært demotivert om det hadde vært motsatt og jeg hadde blitt nektet studieplass fordi jeg ikke var av det underrepresenterte kjønnet. I arbeidslivet blir man ansatt basert på ferdigheter, kvalifikasjoner og egenskaper, og studieinntaket bør reflektere de samme verdiene.

Vi i Høyre er opptatt av like muligheter for alle, og da skal ikke studieinntak baseres på om du tilfeldigvis er gutt eller jente. Kjønnspoeng er ikke løsningen på et mer likestilt arbeidsliv.

Politikerne har sine valgkampsaker – men hva er din? Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no.