Den største trusselen mot å få ned klimautslipp er at det blir så stille etter hver oppmerksomhets-topp.

Tempen stiger: Forskere har brukt betegnelser som «absurd» og «sjokkerende» om den siste temperaturutviklingen i Arktis. Bildet viser forskningsskipet Lance, da forskere i fjor undersøkte isen i Polhavet. Foto: Tore Meek, NTB scanpix

I desember ble verdens land litt overraskende enige om en global klimaavtale. Det er absolutt grunn til å glede seg over Paris-avtalen, men det er nå den egentlige jobben begynner. Hvis formuleringene fra Paris skal få reellt innhold, og ikke ende som et historisk parentes, må det gjøres veldig mye. Landene som skal ratifisere Paris-avtalen, må for det første oppfylle forpliktelsene de har påtatt seg. For det andre må de gjøre veldig mye mer enn de allerede har lovet.

Etter Paris har det vært lite oppmerksomhet om klimatiltak. Men klokken går og utslippene fortsetter, selv om andre saker har stått på dagsorden de siste månedene. Stadig kommer det nye urovekkende rapporter om klimaendringer. Det viser seg blant annet at Arktis varmes opp raskere enn det som har vært lagt til grunn i modeller og prognoser. Forskere har brukt betegnelser som «absurd» og «sjokkerende» om den siste temperaturutviklingen i Arktis. Situasjonen er meget urovekkende, både fordi klimaet i Arktis har dramatisk betydning for regionen og for klodens klima, men også fordi det viser at de faktiske klimaendringene stemmer overens med de mest ytterliggående scenariene fra FNs klimapanel.

Naturen har ikke gitt oss noen klimapause, men vi strever med å ta inn over oss alvoret. De siste månedene, både før og etter klimatoppmøtet i Paris, har nye stemmer kommet til i klimadebatten. En rekke økonomiske interesser har kommet på banen. Det er viktig fordi banker, bedrifter og økonomiske organisasjoner snakker et språk som politikere forstår. At klimautslipp får en prislapp, gjør det lettere å sette inn tiltak enn hvis klima-konsekvenser «bare» måles i elendighet for mennesker, dyr og natur. Forskere ved London School of Economics har summert de økonomiske konsekvensene av klimaendringer. Konklusjonen fra forskerne er at en lavkarbon-fremtid til og med vil være billigere enn utslipp. Verdens økonomiske forum (WEF) har pekt på en klimarelatert katastrofe som den største trusselen mot verdensøkonomien.

Klimapolitikken får en ny oppmerksomhets-topp i neste uke, når Kina og USA, verdens to største klimaforurensere, står side om side i en seremoni for å undertegne Paris-avtalen.

Selv om klimautviklingen fortsatt går i feil retning, er det sterk symbolikk i at de største utslipperne står sammen i verdens viktigste sak.