Det er svært urovekkende å lese i Adresseavisen 23. august at flere partier nå vil gå inn for enda en runde med vindkraftutbygging i Trøndelag, all den tid vi står midt i et uavklart menneskerettighetsbrudd, og all den tid vi har mange andre måter å skaffe oss nok strøm på. Rødt har hele tiden advart og kjempet mot at våre fjellområder og reinbeiter skal bygges ned. Rødt var det eneste partiet som stemte mot Fylkesdelplanen for vindkraft fra 2008 som la grunnlaget for Fosenutbygginga.

Etter hvert som folk har fått øynene opp snudde parti etter parti. Vi fikk med oss Arbeiderpartiet til å si nei til NVEs nasjonale ramme for vindkraft, og på å gå mot Innvordfjellet vindkraftverk. I Regional plan for arealbruk ble det vedtatt at det ikke skal bygges mer vindkraft i Trøndelag før konsekvensene av de allerede oppsatte vindkraftanlegg er vurdert. Siden den gang har vi fått Fosendommen, som sier at vindkraftverkene er ulovlig oppsatt og et menneskerettighetsbrudd.

Trøndelag fylke skal etter valget vedta en kraftplan, og da må vi for all del unngå å gjøre de samme feilene. Dette ble vedtatt som et svar på interpellasjon fra Rødt, der vi ba om en plan for prioritert bruk av krafta. Dessverre har arbeidet så langt vært dominert av en referansegruppe med folk utelukkende fra kraftbransjen, noe som har resultert i at problemstillingene vi først skisserte i liten grad er behandlet. Vårt forslag om å inkludere miljøbevegelsen, fagbevegelsen og andre i dette arbeidet ble nedstemt av flertallet.

Hvor mye kraft som trengs i framtiden er et svært usikkert spørsmål, og det virker som de andre partiene har lent seg for mye på kraftbransjens tall. Hvor mye kraft vi trenger avhenger selvsagt av hva vi velger å bruke energi på, og skal vi sløse den bort på «kryptofabrikker» og elektrifisering av sokkelen er jo kraftbehovet utømmelig. Det er også verdt å merke seg at NVE i en fersk analyse ikke forventer noe kraftunderskudd fram mot 2028.

Vi har ved flere anledninger påpekt hvordan kraftbransjen med NHO på slep nå kjører et ekstremt press mot politikere fra alle partier og kommuner. Senest bevitnet vi dette på Arendalsuka, hvor ANEO arrangerte møter, og hvor NHOs leder Ole Erik Almlid gikk ut og sa at vi måtte se til Sverige for å få mer aksept for vindkraft. Det er mye å lære av Sverige, som ligger langt foran oss på blant annet termisk energi og biogass, men på vindkraft har de et konsesjonssystem som i langt mindre grad ivaretar urfolks rettigheter.

Rødt tar kraftpolitikk og energisituasjonen på høyeste alvor og har derfor laget en egen kraftplan hvor vi viser hvordan vi skal få nok strøm uten å bygge ut mer vindkraft. Vi viser at med energieffektivisering, termisk energi, biogass, sol og oppgradering av vannkraft kan man få mer enn nok kraft. Men da må det satses på det, og Trøndelag kan bli et foregangsfylke. Vi vil ta med oss dette inn i arbeidet med den trønderske kraftplanen. Trøndelag har allerede avgitt nok natur og reinbeiteområder, og en snuoperasjon er på høy tid.

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!

Politikerne har sine valgkampsaker – men hva er din? Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no.