I det siste har dere kanskje lest i avisa at flere er bekymra for at de mister retten til brukerstyrt personlig assistanse (BPA) i Trondheim. Det uttrykkes bekymring for at kommunen skal frata pasienter med vedtak om BPA denne formen for tjeneste og i stedet gi andre tjenester.

BPA er rettet mot personer med langvarig og stort behov for praktisk bistand slik at de kan delta i samfunnet på ulike arenaer, studere, være i arbeid og leve aktive og gode liv. De får hjelp til vanlige dagligdagse gjøremål som personer uten nedsatt funksjonsevne kan utføre selv. Trondheim kommune er ikke i tvil om at dette er en god ordning og en riktig tjeneste for mange personer.

De fleste som trenger hjelp fra kommunen, har ikke så omfattende behov for praktisk bistand og kan sikres nødvendig og hensiktsmessig hjelp fra ordinære hjemmebaserte tjenester. Kommunen har ansvar for at alle innbyggere får den hjelpen de har krav på, og det betyr også at ressursene må fordeles. Vi vil gjerne forsikre om at kommunen ikke har planer om å frata noen BPA-vedtak når de fyller kriteriene for tildeling. Og det vil fortsatt bli tildelt nye vedtak om BPA til nye brukere.

I budsjettforslaget for 2023 går Kommunedirektøren inn for å tilføre BPA-området 32 millioner kroner. Også i de neste årene er det planlagt en årlig økning i budsjettet for BPA. I Trondheim blir BPA utført av private leverandører som har en avtale med kommunen. Nåværende avtaler går ut, og vi skal inngå nye avtaler. Det er vi pålagt som følge av offentlig anskaffelsesregelverk. De nye avtalene skal ikke påvirke antall timer med bistand til den enkelte BPA-bruker.

Når BPA-ordningen er blitt satt på dagsorden i forbindelse med økonomi, så er det fordi Trondheim kommune har et høyt antall BPA-brukere sammenlignet med de ti største kommunene i landet, og omfanget av tildelte timer har økt betraktelig for hvert år. Den sterke veksten i BPA ser vi også nasjonalt. Det er på mange måter positivt, det betyr at mange verdsetter denne måten å få tjenester på. Men, det gir også noen utfordringer.

Hvis økningen fortsetter som nå, vil BPA-ordningen koste oss 450 millioner kroner i 2030. Slik rammene er lagt i dag, så går det utover tilbudet til andre tjenestemottakere. Vi har ikke mulighet til å opprettholde tilsvarende tjenestenivå for de som ikke ønsker eller har krav på BPA. Det er en utfordring vi er nødt til løse slik at vi er trygge på at alle får likeverdige tjenester uavhengig av om de har BPA-ordning eller ikke og uansett om hjelpebehovet er stort eller lite.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe