Erna Solberg kom ikke i mål med en firepartiregjering. Nå går hun til makten uten flertall i Stortinget før KrF eller Venstre har sagt sitt.

Det ble for krevende politisk for sentrumspartiene Venstre og KrF å gå i regjering med Fremskrittspartiet. Derfor lykkes ikke Høyre-leder Erna Solberg med sin store drøm om å lage den bredeste borgerlige koalisjonen siden Per Bortens koalisjon fra 1965.

Den politiske forskjellen mellom sentrum og Frp er så stor at de fleste kan forstå at regjeringssamarbeid ble for vanskelig. For Høyre og Erna Solberg er det et betydelig nederlag å gå i regjering bare med Frp og dermed uten flertall i Stortinget. Det er vanskeligere å styre landet med to støttepartier utenfor regjeringen, og i mindretall sammen med Frp, enn å ha alle partiene med i en flertallskoalisjon.

Sentrumspartiene var forpliktet til å sørge for regjeringsskifte. Det lover de nå å stå inne for,  men uten selv å delta, fordi de har fått en avtale med den nye regjeringen som de er fornøyd med. Påtroppende statsminister Erna Solberg går til regjeringsmakt med en koalisjon som er mer krevende enn Høyre noen sinne har deltatt i. Frp har svært mye å forsvare, og har ikke til hensikt å gå i SV-fella.

Frp har aldri vært i regjering før - etter en 40 år lang historie. Høyre kan det meste om regjeringsmakt. De to partiene stiller derfor i høyst ulike klasser. Sentrumspartiene er mer rutinerte på maktspillet mellom storting og regjering. Derfor kan de kanskje leve like bra utenfor som innenfor. Men det betinger at det holder sammen fordi regjeringen trenger bare ett av sentrumspartiene for å ha flertall.

Men sentrum har gått inn i en usedvanlig vanskelig situasjon. Selv om de nå i kveld er fornøyde, er det ingen spøk å stille som støttehjul i Stortinget uten å ha en hånd på rattet. Venstre og KrF skal nå være både i posisjon og opposisjon, der posisjonen er fraværende i form av utøvende makt.

Høyre går nå i regjeringssamarbeid med Frp, et parti som felte Willoch-regjeringen og som på mange områder står Høyre fjernt - ikke minst nå etter Høyres nye, moderate linje. Siden valget har det vært klart at Erna Solberg blir ny statsminister. Nå blir trolig Siv Jensen ny finansminister.

Ernas drøm om en flertallsregjering av fire partier ble ikke innfridd. Stortinget blir viktigere fremover. Samfunnsdebatten blir åpnere.