Frp-leder åpner for at Norge skal trekke seg fra konvensjoner som beskytter urfolks rettigheter. Det er det siste vi trenger nå.

Under Fremskrittspartiets sentralstyremøte i helga åpnet partileder Sylvi Listhaug for at Norge skal trekke seg fra internasjonale forpliktelser som beskytter urfolks rettigheter. Hun sier at samer i praksis har «vetorett» i saker som handler om utbygging og beiteområder. Det er et dårlig forslag og en svak analyse.

Bakgrunnen for Listhaugs utspill er høyesterettsdommen som slår fast at vindkraftverkene på Fosen krenker reindriftssamenes rettigheter. Frp-lederen mener at internasjonale konvensjoner kan bidra til å overkjøre grunnlovsprinsippet om «likhet for loven» her hjemme.

Men hva betyr «likhet for loven»? Jusprofessor Hans Petter Graver forklarte det godt i Politisk kvarter på NRK mandag morgen: Likhet for loven betyr at «like tilfeller skal behandles likt». Det må igjen innebære at ulike tilfeller skal behandles ulikt.

Dette er grunnen til at noen grupper har et særskilt vern, for eksempel urfolk. For å sørge for reell likhet, må ulikhetene mellom slike grupper og storsamfunnet bli tatt hensyn til. Prinsippet er tydelig og rettferdig, i motsetning til Sylvi Listhaugs utspill, som mest av alt er opportunistisk.

Noen steder er det et høyt konfliktnivå mellom samer og andre innbyggere. Mange av disse konfliktene handler om utbygging av vindkraft, industri eller infrastruktur. For vindkraft er en rekke konsesjonssøknader blitt avslått på grunn av samiske interesser, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat.

Men i flere tilfeller er konfliktene løst ved å sende reinen til alternative beiter. Det finnes i dag 18 vindkraftverk i drift i områder med reindrift, skriver VG. Det er altså mulig å finne løsninger som verken krenker menneskerettighetene eller hindrer utbygging av fornybar energi. Arbeidet med dette er selvsagt krevende.

Men Listhaugs forslag til løsning er både lettvint og prinsippløst. Det kan bidra til å gjøre konfliktene mer betente enn nødvendig. Det er det siste vi trenger nå.