45 nye kommuner har innført eiendomsskatt etter at Siv Jensen (Frp) ble finansminister.

EPSON scanner image

Nye tall Statistisk Sentralbyrå la frem denne uken, viser at stadig flere kommuner innfører skatt på hus og hytter. Mange kommuner som allerede har skatten, har økt den de siste årene. Samlet henter kommunene inn nesten ti milliarder kroner i eiendomsskatt.

Eiendomsskatten er meget lite populær, særlig blant Høyre-folk og Fremskrittspartiets velgere. Likevel har både Frp-styrte og Høyre-styrte kommuner sett seg nødt til å innføre den. Finansminister og Frp-leder Siv Jensen mener kommunene ikke trenger disse frie ekstrainntektene. Det er kommuneorganisasjonen KS sterkt uenig i. Valget mange kommuner har, er enten å kutte i tjenestene eller kreve inn mer eiendomsskatt, skriver KS i en budsjettundersøkelse for 2015.

Selv om Frp i høst går til valg på at eiendomsskatten skal kuttes eller fjernes, har ikke Frp-leder Siv Jensen til hensikt å gjøre noe for å bremse veksten i antall kommuner som innfører skatten. 250 av landets 428 kommuner har nå eiendomsskatt. Nesten halvparten av inntektene kommer fra boliger og fritidsboliger.

Skaun, Frosta og Snåsa er blant kommunene som innførte eiendomsskatt i fjor. Det gjorde også Frp-styrte Fræna i Romsdal. Tingvoll, Osen, Malvik og Lierne har gjort det i år. Det samme gjorde Høyre-styrte Nesset i Romsdal. Mens lokalpolitikerne øker boligskatten, har rikspolitikerne tatt bort fordelsbeskatningen ved egen bolig, fjernet arveavgiften og redusert formuesskatten.

Det henger ikke helt sammen. Årsaken er at lokalpolitikerne trenger økte inntekter for å få endene til å møtes. Det har mer med økonomi å gjøre enn med partipolitikk. Det er neppe så mange lokalpolitikere som innfører eiendomsskatt med lett hjerte. Men de gjør det likevel.

Utviklingen har ført til at vi har fått to eiendomsskatter, den lokale boligskatten og formuesskatten, som for folk flest i praksis er en eiendomsskatt.

Flere offentlige utvalg har de siste tiårene anbefalt økt boligbeskatning, uten at det har fått politisk gjennomslag. Nå er det Siv Jensen sin tur til å sitte med hendene i fanget, mens stadig flere kommuner krever at innbyggerne betaler skatt for hus og hytte.