Børsuroen i Kina skaper bekymring. Er det rusk i forgasseren, eller starten på noe langt mer alvorlig?

En medarbeider ved verdipapirbørsen i Shanghai. Foto: ALY SONG, REUTERS

Kina er en hovedmotor i verdensøkonomien. I mange år bidro billig og stor kinesisk vareproduksjon til høy vekst og lav prisstigning i Norge og andre vestlige land. Etter hvert som Kinas middelklasse har vokst seg større, er også den innenlandske etterspørselen i landet blitt en viktig faktor i seg selv, fordi kineserne kjøper varer fra oss. Børsuroen i landet kan bidra til at kinesere bruker mindre penger. Ingen vet hvor sterke utslag børsfallet vil skape. Det er heller ikke mulig å vite hvor sterk påvirkning det vil skape for norsk og annen vestlig økonomi.

Det enkle utgangspunktet er at det i hvert fall ikke vil gi økt etterspørsel og økt aktivitet, som de fleste land nå trenger, Norge inkludert. Det er riktig nok feil å si at vestlig økonomi vakler. Både USA og Europa er i bedre forfatning enn for noen år siden, men situasjonen er langt fra så robust at den tåler nye og store påkjenninger.

Kaoset om Hellas skaper en viss usikkerhet om fremtiden for eurosamarbeidet. En rekke andre land sliter med stor statsgjeld og budsjettunderskudd og veksten er lav. Det som skjedde onsdag, da børsen i New York var stengt i flere timer, bidrar også til å skape en usikker og nervøs stemning.

En sprekkende børsboble i Kina er ikke den nyheten verden trenger nå, selv om det ikke er overraskende at det skjer. Etter sterk oppfordring fra den kinesiske ledelsen og i takt med velstandsøkningen, har Kinas voksende middelklasse investert store beløp i aksjer. Når børskurser frikobles fra bedrifters underliggende verdier og inntjening, kan verdens nest største økonomi være i ferd med å gjøre de samme kostbare erfaringer som resten av verden.

Økonomieksperter mener Norge kan bli hardt rammet av en kinesisk nedgang. Årsaken er frykt for fall i prisene på metaller og andre råvarer. Begivenhetene i Kina kan også bidra til ytterligere prisfall på olje og kommer på toppen av at fallet i oljenæringen er i ferd med å spre seg til andre områder av norsk økonomi.

Norge er fortsatt i en egen økonomisk divisjon, men en åpen økonomi som den norske vil alltid være sårbar