«Hjerneflukten fra Trondheim» har fått mye fokus de siste årene. Skal vi få gjort noe med dette må trønderske bedrifter ansette flere studenter.

Er det egentlig en hjerneflukt? Ser man på NTNU-studentene er Trondheim, etter Oslo, den byen som har størst tilfang av kandidater. Men ser vi på flere av de integrerte masterlinjene innen teknologi er det positive tilfanget langt mindre, og i flere tilfeller negativt.

Det er flere årsaker til at folk flytter. Flere av studentene er fra Østlandet og vil naturlig nok tilbake dit. Andre ønsker å oppleve et nytt sted etter flere år i Trondheim. Andre er mest opptatt av litt bedre vær. Men viktigst – unge talent kjenner ikke til karrieremulighetene som finnes i Trøndelag.

Ikke noe er viktigere enn relevant arbeidspraksis i løpet av studiet for hvor en student velger å jobbe fulltid. Studentene blir kjent med arbeidsgiver og om opplevelsen er bra er sjansen stor for at studenten vil takke ja til tilbud om fast jobb.

StudMatch stilte rundt 400 studenter en rekke spørsmål om deres interesse for det trønderske næringslivet. 90 prosent av disse ønsker seg relevant deltids- og/eller sommerjobb i Trondheim under studiet. Altså har vi alle muligheter til å knytte byens studenter tettere til det regionale næringslivet.

Ambisjonene må være høyere. Blant byens studenter hersker det en illusjon om at man må til Oslo for å finne de mest spennende karrieremulighetene. Og det er ikke rart. Det er stort sett Oslo-baserte bedrifter som arrangerer bedriftspresentasjoner, og viser seg frem for studentene i Trondheim. Det er stort sett Oslo-bedrifter som tilbyr studentene relevant arbeidserfaring. Dette er et tankekors, når et stort antall av de trønderske bedriftene har hovedkontor få steinkast unna forelesningssalene.

Flere trønderske bedrifter må ansette studenter i relevante sommerjobber og deltidsjobber underveis i semesteret. De må gis oppgaver de mestrer, og oppgaver som skaper reell verdi for bedriften og utviklingsmuligheter for studenten.

De som ansetter må ansette flere, og fra tidligere årskull. Det er ingen grunn til at store bedrifter med hundrevis av ansatte skal slå seg til ro med å ha ansatt en gruppe på ti studenter. Jeg traff i går gründerbedriften Secure Practice. Med fem fulltidsansatte har de også like mange studenter som jobber deltid og sommerjobb hos dem.

Med utgangspunkt i NTNU er Trondheim og Trøndelag i en unik posisjon til å rekruttere noen av landets beste talenter innen teknologi. Stockholm og Helsinki er gode eksempler på hvordan man har utnyttet sterkt teknologimiljø samt tilgang på kompetanse og kapital for å skape innovative miljø i verdensklasse. Det er ingen grunn til at ikke Trondheim skal klare det samme. Men det forutsetter handling fra trønderske bedrifter. De må vise at Trondheim også i praksis er teknologihovedstaden.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe